[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(19)暨交流區

397 回覆
7 Like 0 Dislike
佢係咪有每月下載限制?
熄頁頂頁底
普通會員2-5gb
課金40gb
唔覺得特別易爆
我係daiso買左個袋(有少少厚度)俾佢
暫時都冇穿冇爛
入手咗Libra colour

之前用開Libra H2O
開機同翻頁快咗dddd之外 (而家set咗唔熄機一路休眠,睇吓會唔會好食電先)
最唔慣係個mon明顯暗咗好多
平時日頭用H2O無論室外或室內都係brightness 0%
係搭車可能要調至6-14%

而家轉咗Colour,日頭都要set 16-25%
對我嚟講都幾大轉變

不過除咗光度問題之外
其他都感覺唔錯
手感舒適咗
highlight有4隻顏色揀非常之開心
開心使用中
希望之後有其他技術解決到光暗問題

最後無論H2O定Colour
佢個橫向直向有時會卡卡哋
要我轉1-2次先會有反應
但問題不大
剛去左豐澤睇 部sage sharp好多 清晰好多 除左彩色 真係冇咩大意欲 諗左陣都係用到部sage死先算
Thx
我覺得除左小說 睇漫畫工具書 8吋最基本 我有老花 8吋有時都辛苦 如果彩色出8-10吋 對我黎講會難忍d
想問下睇漫畫同pdf買7.8吋定10.3比較好?
本身有部paperwhite睇書,用左好耐
boox 可以裝app好吸引,考慮緊尺寸問題,有時會帶出街睇
我覺得10.3
見到咁平仲諗住出翻部 正價就不了 部機都咁多年前
唔係得國際版有特價?剩係見到可以送台灣同澳門
登入睇多次,喺國際版特價清貨尾
唔送香港及美國集運倉好奇怪
Libra colour 粒制難撳啲
有無方法澳門收,再寄番香港。問左幾間集運都唔得
我都想知澳門有冇代收
lm
台灣集運寄香港?
問咗唔得
Pdf10.3都會嫌細 唔好講7.8
最近屎忽癢又想學人睇電子書,想請問各位嘅意見

由於想睇中文書多,見大部份都係建議kobo,咁其實我又只係想睇得舒服都OK,揀下啲平平地嘅款,跟住就睇到以下呢兩個價錢又差唔多,但有唔太清楚有咩具體分別,希望有用家可以分享下覺得有咩唔同。
Kobo 6吋 Clara 2E 電子書閱讀器 (16GB)
Kobo 6吋 Clara BW 電子書閱讀器 (16GB)
BW 係 2E 升級版
螢幕由 carta1200 → carta1300
理論上反應快D同 Sharp d

粒u都由 Freescale i.MX7 → MTK MT8113L)
雖然都係單核 1GHz 但架構新好多 (2013 vs 2023),理論上都係快左

其他無變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞