[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(19)暨交流區

397 回覆
7 Like 0 Dislike
mooink pro 2c睇落都幾好
13吋彩機 但7000幾港幣唔知想點
hi 想問如果平時睇小說,中文多的話會買文石、Kobo定Kindle好?

本身覺得文石幾好但聽人話售後好差而有啲猶豫…
想問吓kobo同readmoo係唔係唔會互通?
即係喺其中一邊買咗嘅書係唔係要用返自家嘅閱讀器先睇到?
定係裝個app就可以?
請問有冇人預購左mooInk Pro 2C
有冇講幾時會收到貨
錯過左第一輪6888
諗緊訂唔訂第二輪
呢排想入手第一部電子書閱讀器,想問大家以下閱讀器會推薦邊部?

1. BOOX 6” Poke 5
2. BOOX 7” page
3. Kobo libra colour

想知BOOX如果用圖書館借書/其他係app買書會唔會好易lag?
如果只睇中文書kobo既書庫夠唔夠用?感謝
小弟平時會用電話上網追小說/用電話app比正版價睇
因為都真係會長時間睇同成日唔肯訓咁追
但果啲網又唔會出書咁出 因為佢又唔係一本完整既書
因為佢係每晚出兩話咁
想問kobo啲電子書上唔上到網 可唔可以上網睇/download app咁
kobo冇app裝
有browser但垃圾
你睇連載小說不如買android based嘅閱讀器
我用開文石
前後買左三部
岩岩入手左部mini c
好好用
依家用緊boox page答你,我個人係由boox poke 3換呢部,主要係7吋仲係可以單手拎黎睇書既極限,而且個兩粒翻頁制我個人覺得係好適合單手用。7吋都可以叫做睇到漫畫,睇書既時候比起6吋翻頁頻率都會低D

6吋就極致輕便,睇你要邊樣

用page開漫畫人/readmoo/hyread等app睇書/漫畫係完全無問題既,唔會話好lag

黑色定彩色就睇你用途,因為我主要係睇書,就算睇漫畫都係睇日漫,所以黑白已經好夠用。仲有一點就係彩機PPI同亮度都係差過黑白機,你最好自己試真D先 (PS本人無用過彩機)
Kobo book有app架
請問喺日本買嘅kobo香港用唔用到 部機有冇得set英文或繁體中文
如果未用過android閱讀器或電子閱讀器建議去豐澤試機,唔喺個個接受到果個速度同用法

另一個方案喺ipad mini + kobo/kindle
(我自己就喺quick look用ipad, 睇得耐先用電子閱讀器)

另外想睇中文書的話kindle CN收咗皮,kindle USA/JP無乜中文書
咁就買啦
心動不如行動

我之前果部係nova air
冇大問題都睇到
但係個mon側邊唔知點解黑色一撻
所以先換機

因為我都係想要啲輕便嘅閱讀器
所以都有諗過買palma
但係實體試左覺得太細啦
所以先買mini c

我覺得比起nova air
Mini c個mon我要調較啲色先岩我平時睇開書嘅燈光
如果用nova air
基本上營幕嘅光我都係熄哂
左係mini c就要按比例咁去著返佢

不過睇圖片彩色嘅野啲旗色真係好靚
同埋冇nova air咁lag
睇漫畫都好好用
我冇買書啊
都係上網dl啲書睇
除非真係好鍾意
我會買實體擺係屋企
不過因為呢排係咁睇書
都影響左我睇劇嘅進度

但係因為我買左mini c
又可以好暢順咁係漫畫人度睇漫畫
我諗住再從頭睇返某啲漫畫
所以啲時間都係唔夠用
kobo機裝app
唔係裝kobo app
好啊 我去門市睇睇先 thx
我攞咗貨喇ching
你果邊有消息未?
The club成個系統流程真係搞到人好鬼激氣

今日返緊工三點無啦啦打嚟話送貨
仲話我屋企附近難泊車叫我自己落去拎
我話返緊工 問佢仲有咩時間可以送到嚟
等我可以預返叫屋企人收貨
佢仲好串答我:送貨呢啲嘢好難答你
結果佢都無答到我幾時送到
又話遲啲再覆
我真係好想我等緊乜 要24小時oncall等你the club隨傳隨到送貨?買嘢買到一肚氣

順利收到貨再報

DLLM THE CLUB
原來oasis停產左
勁撚垃圾
個app d status 完全唔update
佢出咗個kerry express code俾我
我就開始用kerry app黎check
status 先叫準d
係咪睇網絡小說?我本身都有部kobo,但kobo係封閉式平台,睇唔到網絡小說,所以我之後入手左BOOX嘅電子書,依家開心使用中,工具書、真係一本本書就kobo,網絡小說就用BOOX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞