[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(19)暨交流區

397 回覆
7 Like 0 Dislike
係呀好叻仔呀識英文, 仲教人唔好睇中文書呀
你要嘅優越感, 拎去啦, 唔使找
中文書我都睇好多
就等於籃球,我都睇好多
仲有足球網球Snooker
睇得多就會明白優劣之分
所以建議啲人睇籃球睇NBA睇足球睇英超
睇Snooker睇火箭
睇書當然係英文書
所以我睇NBA係叻仔
好撚有優越感
唔好扭黎扭去 誠實面對自己啦
正如你個九唔搭八嘅"有得睇NBA唔會睇甲一"嘅比喻, 你一直都係拗緊識睇英文係高級過中文
從來都冇扭嚟扭去
由頭到尾都講英文書好過中文書
因為英文作者好過中文作者
可以唔睇翻譯就一定揀睇原著
就好似NBA一定好過甲一
中文書我都睇好多
金庸嗰啲有啲睇咗四五次
但非小說類嘅書,我認為係慘不忍睹
哎呀,我講咗NBA三個英文字
我真係叻叻豬啊
所以我一開始叫你拎完優越感就縮返入去你老母臭閪嘅評語係冇錯
用言語去分文本優劣已經弱智, 人地睇咩語言關你撚事咩, 我冇野需要補充
真係陰公
要幾冇自信嘅人先會認住啲人一講英文就高人一等
君子坦蕩蕩小人長戚戚
我都冇嘢需要補充
哎呀,今次一個英文都冇show出嚟
咦唔係喎,有個show 字
我真係好叻叻豬啊
覺得英文書好過中文書, 英文作者好過中文作者, 但又話自己唔係覺得英文高人一等, 你要唔要睇下自己講緊咩
你真係弱鳩智邏輯混亂
即係我講普遍美國人或者鬼佬都高過中國人
但姚明就高過九成九以上嘅鬼佬
真係救命
嗱,今次我真係唔用英文㗎啦
我今次冇得叻啦
九唔撚搭八, 講文本講乜撚野身高呀
咩人睇咩書, 你自己睇垃圾多就局限自己喺垃圾桶
比喻囉,比喻都唔識
垃圾書,講真我一生人真係睇唔少
而大部份都係中文書
我都覺得我局限咗喺個垃圾桶度
呢個垃圾桶就係睇書嘅世界
不過冇計,我鍾意,佢娛樂到我,我開心就可以
唉,今次又冇得比我攞下優越感曬吓我啲英文
閲讀器po 都有得嗌交,連登真係無得頂
有冇巴打知道點解用calibre 加埋外掛DEDRM都係解唔到DRM
用adobe嗰個?
有啊 先dl adobe 再dl calibre & dedrm
但就係唔知邊個步驟唔岩
邊度買嫁本書
Kobo ar 想入落kindle
想買libra color,但部幾年前既kindle仲行得走得,說服唔到自己買
有部libra H2O用左兩年無壞無痛, 又淨係拎黎睇書,有彩色都無用
彩機所有操作都快咗
有筆highlight順暢好多
睇封面同插圖開心d

但睇圖書一般而言都係唔夠大
睇黑白文字係降級
雖然唔會影響閱讀

覺得大部分人嘅使用習慣
都係唔需要換彩機
除非睇好多圖書同成日highlight

但彩機都吸引到唔少新用家
對於無用開黑白機嘅人
睇文字無對比無傷害
Kobo libra color 係咪只有幫佢買d書嘅highlights 先sync到?
自己用電腦放入去d書,highlights 無得sync? 有無得attach d highlights 落返本書度?
用開黑白機
但見有彩色同想要掣
就入手Libra colour
我都係,用開黑白機,一直等libra 2 出新,點知等到係colour ,覺得有部彩機傍身睇工具書都好,所以入手
明明5月中豐澤已經有現貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞