[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(19)暨交流區

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
黑色呀,佢話無白色
應該未咁快
依家Tab & Note 系列先做內測
未到 Go
睇返原來條片入面嗰部黑白係leaf 2唔係page
所以先會對比之下慢咁多?

睇返page啲review片好似都唔算慢嘅
睇嚟可能買page 始終真係冇咩彩色嘢要睇
boox 動漫節都有檔位
唔知仲有無貨賣
上年有諗過page但撳完發現封閉式順好多
用緊page,覺得ok。順過我部垃圾kindle太多
Go Color 7 快過 Page 唔出奇

https://www.boox.com.hk/pages/boox-models-specification

睇番CPU 快小小 Ram
另外多1 GB
不過我無Page 無得比較
不過無彩色要睇唔洗諗
黑白機有優勢
唔似有
比書展清晒倉
依個真
行Android都唔會順得去邊
不過係主打方便
食晒全部書城
睇漫畫自己搵Apps睇
每個人快嘅定義唔同,而e-ink reader亦同smartphone冇得比較。smartphone依家都等於半部pc咁濟,e-ink reader反正refresh rate都係慢,用啲差啲cpu同ram又可以慳電,又慳到成本。
似乎go colour 7幾受歡迎
星期六冇晒揭蓋保護套
要自己上金雞office拎

有掙扎過買mini c
睇漫畫mon大少少會爽啲
但掃screen colour 7順好多
我去書展都掙扎左好耐
GoColor7 定 Mini C
GoColor7手感無得輸 又有番頁制
不過MiniC 係定位E-Ink平板 介面好似部iPad咁
又有快刷睇網頁都爽好多
仲要連埋支筆
不過拎住試機開始有小小手軟
諗下如果睇書都未入拎得耐
同埋無SD CARD SOLT
CPU又慢一級
所以心大心細
Mini c重啲 同價錢貴啲
續航力我覺得好過go color好多
同埋殘影方面 go color比較多一啲
不過都係可接受範圍
如果淨係頭黎睇書就一定係go color
我鍾意實體鍵

我本身用開mini c
買多左部go color俾屋企人
我覺得兩部各有各好
喺推廣「閱讀」呢件事
Readmoo真係用心好多
試玩過部機係幾好,本身用緊mooink s屎忽痕買部彩色開放系統,唔知幾時先派貨
我都係等 Go Color 7 有BSR
不過又好怕佢食電
我都想買,但又怕睇黑白時衰過我部page
go colour 7突然有一條黑線
個mon咁易壞

唔影響其他功能
遲下先問代理有冇得搞
反正有一年保養
彩E-Ink 主要唔夠光同有層野係面
如果只計黑白 一定無 Page 咁好
金雞唔知有無兩部上手比較下
自己感覺最緊要
好似有 WhatsApp Support
應該係6677嗰個WhatsApp
之前拎保護套問過佢哋office hours
豐澤都好似有,定tab mini c
要睇下你推前燈推到幾大
睇書一定有黑白機咁清
所以我用mini c果陣都會推少少前燈
一般要黎睇漫畫同書
一日最少睇三個鐘
大概用到三四日
如果中間唔差電

不過如果好似我咁用
我諗go color最多用到兩日

我屋企人就嫌我個燈開得細
話睇唔清
不過佢就冇我睇咁多嘅
Color7 室內一般前燈我推到差唔多爆
一日睇兩三個鐘 都用到兩日
不過我都唔理每日叉
維持90-70 %

年紀大 光D睇字清楚D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞