[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(19)暨交流區

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
Kobo 係咪多書過amazon?
起碼有中文書先
部libra color拎黎睇漫畫好正
但係啲電用得幾快
係唔係正常架?

唔會
唔多書啱睇
部libra color到手,cls尋晚落單今朝送到屋企
講真有少少失望,我暫時入左d純文字小說入去,睇落冇我手上另外一部libra H2O咁順眼,見到有少少彩點
有一刻後悔點解唔買返libra 2
希望之後入漫畫落去睇感覺會好d
淨機重20g, 連保護套重50g
但個mon 大d 同有實體制
同埋我同老婆都覺得libra 好揸D (雖然佢最後要左clara 方便拎出街睇)

最重要libra 有白色 clara 冇,which is 我覺得白色>>>>黑色
你去台灣store down 本唔洗錢嘅叮噹漫畫試下
我拎埋老婆部Clara color 比係覺得libra 冇咁好
其實我覺得kobo cut晒有實體制既中價機真係好衰
我就係想要實體制先轉kobo, 彩色可有可無,而個彩mon會直接令睇純文字既觀感下降, 但要黑白+實體制就要直上sage
想問下暫時係咪color mon睇黑白個對比係差過黑白mon。之前諗住買boox彩色,但見黑白對比唔係幾好,咁買咗黑白,但問題就係有啲書有少量嘅色彩,去到淺色果時黑白會變咗白色
Ching最後埋單幾多錢
我上月去日本big camera問過
sales答我全日本冇哂貨
咁癲,thxxx
彩色機因為有 filter 所以個底好灰,暫時未解決到之前只可以長開 back lite 推返白個底色,所以講對比就一定冇純黑白咁好
1799(機價), 送150書卷
另計4+2%回贈
要再等兩年再睇睇有冇咩新嘅技術,依家應該都係用kaleido 3做mon
如果睇google play book多,真心買部彩色好,無論個app同唔少書都係for彩色
如果唔睇漫畫
係咪真係冇必要買彩色?
未必,其實我覺得彩色係最啱有圖表嘅書,例如股票嘅書,數學,econ,都經常用圖表。仲有啲圖解歷史,圖解乜乜,唔需要用到好豐富好準確嘅顏色,但唔同顏色係有助你更易理解。
想請教吓kobo libra colour 可唔可以睇返博客來同google果邊啲書?

仲有用緊呢部嘅你,有冇買埋支筆?支筆有啲貴,有冇替代品?
唔好意思想問下書展係咪會有kindle promotion?見豐澤做緊特價但唔知係咪應該睇埋書展先
走去豐澤對比咗幾次kobo Libra colour同埋Sage/Clara BW

發覺color顏色淡都係其次 自己真係接受唔到睇書要開好大背光先睇到
clara bw感覺開0-10%已經足夠
libra color最少要開60-70% 仲要個環境本身已經好光

同埋清晰/對比度真係黑白機完勝 自己大部分時間都係睇純文字 漫畫有ipad可以睇

冇試埋boox?
今日樂天市場 75 折

https://www.kobo.com/tw/zh/p/tw-kobo-onlinecomic-novels2024
仲可以折上折,買返套小書痴先
彩色未得住
我自己就 PW > Oasis > Scribe
好滿意 Scribe
暫時唔考慮開放式
雖然豐澤見到boox部7”定7.8”機都好靚
kobo 香港書展
eilpsa 2E/Sage 送$300書劵
libra color/ clara color BW 送$250書劵
支筆減60再送$25書劵

剩係會送多個伏袋機價冇提過減
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞