[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(19)暨交流區

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
但係我上網search樂天個網站,其實又會好似係Kobo,其實係咪兩邊嚟
另外問多一句Readmoo 好唔好?
用緊kobo 最近發現個mon打橫打直都有兩條線
係咪就快收皮
結帳前碌到最底有得 Tick 訂閱 kobo 電子報

或者 kobo tw 個 facebook 都會貼
https://www.facebook.com/KoboTWN
台灣樂天 https://www.rakuten.com.tw/shop/kobo/
日本樂天 https://books.rakuten.co.jp/e-book/
同 Kobo 唔同網站,account都要分開註冊
台灣樂天同日本樂天可以同時 link 去同一個 kobo account
咁你台灣同日本樂天買既書都會自動入去 kobo 書櫃

readmoo 強項係社群交流同網站、App 設計
(佢個 App 同網頁使用體驗好到我覺得唔係咁有必要買佢地既 e-ink )
經常舉辦閱讀馬拉松讀夠一定時數指定主題既書就有紅利點數,儲夠可以免費換書咁
另外有 AP 分紅每個人用你條 link 買書都有 3% 代幣回佣
中文書又全台最齊,鍾意積極同台仔交流讀書心得既話讀墨係幾好既平台
缺點係d書唔俾你下載同埋折扣唔算多
但如果你決定用 Kobo 就唔好係佢地度買書了
仲猶豫緊kindle or Kobo
如果淨係睇中文書 係咪好似kobo會適合啲
感謝巴打發覺想睇mooink plus 2 colour好少門市有display,Kobo反而好多
見FB有人講書展個1B A08攤位買到 mooInk plus 2C
但佢 banner 無 show 出黎
或者你打去金雞17樓 GLOBAL TRADE 問下,個度好多牌子都有
政府圖書館啲電子書依家好似冇得借閱?我搵咗幾本都係得預約
license唔夠本書俾人借哂咪得預約
買完無得另外download嘅話我應該唔會喺嗰到買
畀錢買擁有權開心啲

btw最後入手咗libra color
btw
我用clara 2e
我嘅經驗係插落電腦,用calibre input左先,然後退出部機
跟住部機會load匯入畫面,然後再插返入電腦
喺calibre揀返你要改資料嘅書,然後裝置>更新裝置中快取的詮釋取料
load完再退出部機就得
其實仲有隻牌子叫 Pocketbook 有彩色,不過香港冇代理
kobo 同 boox

邊部好啲

主要想睇中文書 + 漫畫
主要睇你邊個平台睇中文書同漫畫
你KOBO 攪掂晒就唔洗諗
如果唔得我揀BOOX
行ANDROID乜都易攪D
相對地換黎食電同無咁流暢
啱啱見到樂天市場星期二會有折,咁就搵吓啲書
見到同一本書喺kobo store見到有,但係去樂天市場只見到實體版
係咪電子書上架慢啲?通常要等幾耐先有
借位問下有無人係書展見到
哈利波特繁中20週年版
原來日文書都可以入落台灣kobo ac
我之前搞唔到 要換帳號先睇到日文書
有無書名?如果 Kobo 有,樂天市場都會有,除非唔係中文書。
但有時樂天市場做特價,會將本電子書下架過幾個鐘再上架,因為佢要 set 特價個販售日期,撞正就 search 唔到
Lm
想問下有冇人用libra color又有用翻頁器?
係咪買返黎就用得?見台仔果d 2粒制翻頁器幾得意想買黎玩下
libra colour 用左右方向翻頁
keykey 要連電腦 set,你可以問賣家可唔可以幫你 set 埋
邊度有得賣 Keykey?
淘寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞