交通意外賠償

968 回覆
19 Like 306 Dislike
揸車食女咁撚型,唔駛代價咩
就算你唔搵自己全保賠,對方都一樣可能唔賠,咁損失咪仲多
都係要行你1) 個方案
我感覺係墊底費個D 你保險都會幫你追埋對家,不過問問保險好
#790 和解左,懶得追咁少錢冇去整車,冇開到價 所以都冇收到錢
知你無報保險咪玩野
硬接
唔claim財物保又真係高手嚟
睇你好唔好彩 個位業內人士答你
我理解
1. 折舊一定冇得追,行規
2.呢兩年一定HOLD左自己NCB 比多d保費
全保會幫你追對家 墊底NCB,但有機會收唔足
例如對家爛命一條唔報自己保險 係玩老破包保你一蚊都收唔到
而對家保險公司同你保險公司傾計賠9成 之類
唔報自己全保自己追 對家保險公司更加可以當你傻仔拖你好耐先比同講價
所以舊錢大 都係報自己全保好

有時係幾唔公平
所以就有你講既2b. 情況(我覺得係屈人錢啦)出現
因為車既損害 對家3保唔一定要賠
但人身傷害 對家3保一定要賠
[從我角度,claim得2千 ....重可能計折舊賠8折]
如果你同車房熟既話,咪....🤫
廢事咁長氣一開始冇講咁詳盡
花得好少好輕微,近睇先睇到,所以就算啦
好明顯我就會噴啦
唔賠折舊係行規但唔係法律,你按案例舉證到有得追
問你樣野 敏感既唔洗答(不過都明你會避)
例如噴油一幅 公價2-3千
上面話齋相熟車房 唔理動機有心定無意被撞車主師奶比人呃,總之張單4千
去到咩range 你地會reject/講價
真係睇你心情 定心底每樣野貴2-3成就唔賠?

試過一次阿媽搵朋友介紹車房做保養真係一頸血
其實有啲我哋叫「國際行」嘅國際motor Suveyor 佢哋有databases for parts & labour

做得多某程度上都會知佢係咪貴咗
但噴油手工好壞個價好似都差唔少

案例好似你講過,要證明搵唔到舊件嘛
都唔知要晒幾多時間

anyway 上面個位阿太最好處理方法係點呢
老不罰款、加loading、5分,都係錢嚟。
Consider as a whole
的士保險 係咪唔理邊個人揸,
總之上年打理人 搵既司機 出事就下年加Loading
假設司機換個新車主再租 新車保險係咪同公司先知
定行內會有辦法搵返有冇出事
諗起聽聞司機要交按金,但係咪唔夠賠
傾和解啦
呢到d連登仔唔會賴皮的,企硬唔撚賠!我唔撚信佢幫你申請破產
雪藏牌一問
出咗保單有冇得中途加保額
因為我月租個停車場好多貴車跑車
上網督個報價都係貴多幾百一年
有冇人熟呢方面
唔好意思咁多位 想搭單問下

早幾個月前我揸住落地唔夠一個月既新T出街
轉紅燈我停定成幾秒之後比架DC9比油撞尾
報左全保 同埋錄晒口供
公證行最後批左架車要整廿幾萬
目前等緊安排上庭

想問下

1.錄完口供之後 係咪會收到控告通知信話比涉案司機知警方調查後會決定控告邊個?
如果有既話通常落完口供之後隔幾耐左右會收到?

2.想知道去到判決之後索償人身損失的話
如果最後對方玩野報老破 我係咪點都唔會收得返錢?

3.假如DC9只係租車 唔計最後佢判左老不之後既罰款
整車&人身損失 會係個DC9司機 保險公司 定係個DC租車行去賠償? 有啲搞唔清楚個關係
咁樣保險公司都照賠?
當然照賠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞