交通意外賠償

968 回覆
19 Like 306 Dislike
整車從來係有限數,人先係重點
一睇啲字就知係matt leung
屌, 好彩有睇你個Po
我前幾年就係同電單車撞,我一開波就大佢係小路出大路撞我。我叫警察嚟,但實際未必我啱晒。最後無人受傷,警察話互留電話,如果要賠償某一日前要聯絡對方。最後大家無搵大家。

果次我都無報保險,下次真係報咗先
擺明你根本一開始唔肯賠錢又好柒串,唔係點會惹到咁大仇口
人地報受傷即係逼差佬開file,開左file就再冇私了支歌仔唱,個刻對家一心要上庭告死你
樓主就諗住認左老不完事,但通常行上庭條路都係因為決定claim保險,樓主又咁勇,你省到賠對家既錢,律師費都要比唔少,呢個故事教你點做人
基本上賠過萬都即報保險啦,loading加埋ncb都係兩皮左右。
樓主100%以為花個一點野唔洗賠,搏一搏
對家車主心諗hi花我架野,幾千蚊茶錢都無,先搞9佢姐。
你估睇醫生搵律師唔哂時間咩。
咁少直洗鬼請律師咩,自己上庭講幾句得啦

1. 你自己或者搵個律師同對方聯絡,佢嗰15萬索償部份有三part組成,聽下對方點講,如果直賠傾掂係唔係賠part 1 受傷嗰5萬加啲對方律師嘅雜費。你都有權要對方披露佢索償嘅理據同報告

2. 如果對方話唔係,要claim爆你,如果碰撞情況就真係好似你如實咁講,咁咪正正經經搵個律師問吓醫療索償部份有冇得打?

3. 自己定個額,幾多以下接受

個人意見咋,完全冇專業背景意見分析
你老不係咪罪成咗
民事嘅話分責任同金額兩部分
如果你老不罪成咗
咁責任嗰部分就冇㗎啦
睇下金額嗰部分有冇得拗啦
最好都係搵律師徵詢法律意見啦
上連登問冇用用

利申:喺連登自學法律
一開頭佢要你賠幾多而你唔肯搞到冇得和解
佢就係冇提過,直接報警
最驚係冇撞到,但判不小心果d
報警差佬應該會提議和解? 定對家一開波就唔肯和解?
到場淨係了解情況備案,事後無聯絡過啦
我都好奇,差佬嚟到點講?

如果當場定你老不負責,點解樓主當下唔跟程序報保險?

個情況係唔係:
一開始個路人話hi到,雙方落車睇,開始爭論緊究竟有無hi到/hi到幾多,傾唔掂就報警等差人嚟處理。

差人嚟到想大事化少,說服樓主係咁易認咗佢,咁少事,賠得啲咩呀,食個老不上個庭搞掂啦。現場又有路人人證又剩,好麻煩㗎。

樓主認咗,諗住對方部車咁少事都整唔到啲咩,索性保險都唔使報,慳埋loading,件事就咁了算。

點知最後對家玩受傷?

而家老不認咗又無得拗返有無撞到,見對方開條數咁盡又唔公平,頂住係中間唔知點算?
報左警就等保險賠
咁撚小事正常差佬都唔肯開file, 一定會同雙方提議和解喎...除非一方唔肯先會開file 告老不
當我無講過
大概係咁情況啦
真,人地一心諗住鑿保險,都無諗住鑿你
一開始有無同對方傾過和解呀?

唔好為啖氣
當時大家口同鼻拗,所以都無提過呢方面
唔一定。但個ncb 可能遲d 完當先計番比你。

都有保險claim 唔過指定金額唔加ncb
想知你同佢拗咩? 唔係你撞到人咩有咩拗? 拗賂幾錢?
大機會態度出事,認下低威聯絡對方,放低兩尊鹽睇下換到幾多discount試咗先啦,對方都要食到盡你先再諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞