交通意外賠償

968 回覆
19 Like 306 Dislike
真係幾戇鳩
個途人都唔知係咪識個司機
片又無
咁就俾人銼到入
定陣判完先嚟諗番起
所以我當時都唔肯定係咪我做成
咁其實保險係要幾時報?
1) 一撞立即一兩日內要報
2) 比差佬告就要報
3) 告入左先報

3都仲睬你咩?
你認老不係老不

佢claim你係民事
民事唔洗理佢,佢要證明到15萬好難,
只要你準時出庭,法院唔會判,會一直叫你地私下和解和解同和解
當最後法官真係判你賠錢都唔會要你賠15萬
最重要係你實在無錢賠
對向亦唔會花時間同花錢申請你破產的
搵林作 問下
咪係。 夠做咪埋黎
點解當時唔和解?
因為都唔肯定係咪我造成
你依家肯定咩 ?
1 立即
最近研究過,最重要係睇你個保險。
有啲係24小時內無論有冇和解都要報左先,和解到就通知佢cancel,cancel左就唔影響ncb
有啲就要十幾廿日內報,報左之後無論有冇賠 (可能之後再和解定賠的錢唔過墊底) NCB都會無左
告入左先報通常都唔得,因為認罪之前好似要通知佢哋
唔係你都認
呢單就公路追尾都得2k,樓豬停車場hi 一 hi就比連登仔講到要賠過百萬又老破又盛
正正就係我唔想追討既時間成本好高
樓主個15萬有幾萬係律師費 ,幾多萬係時間成本 暗中加落去囉
上面話齋 要晒時間睇醫生,揾公證行,揾律師,呢啲人地都要出住錢先,同埋用好多時間又麻煩,你係賠緊呢堆野。

有時真係唔知有雞先有蛋先
但可以肯定 唔係保險永遠都賠折舊 又賠得慢,諗盡方法賠得慢賠得少
就冇咁多人 一黎叫救護車先 話頸痛,追唔追後話
長官成撚日會錯 建議大家都咪撚信足
係年零兩年就claim到十幾廿皮
但如果最後法庭判你輸你就嘔突
仲要如果撞到你永久殘廢真係幾多錢都無用

但好似樓豬個case咁 你都認咗不小心 法庭判完
唔搞你都對唔住自己架...
無報你咪硬食囉
擺明係石仔
好老實講句 如果係你hi花 個痕一定唔會係咁
我當時都有同車主解釋,佢連車身個骨位都冇變形
求其有粒沙石彈落去仲合理 咁樣15萬 你不如比多5萬叫佢驗腦
其中50,000佢報稱受傷
另外100,000係律師費

整車佢冇claim
可以試下照報保險
睇下佢肯唔肯收一舊錢,然後包底代表你向對方傾
保險公司睇一睇啲料,就大概秤到可以向對方壓到幾多,可能再加返佢哋自己用咗嘅行政費,計落都好大機會平過你自己與對方傾/自己搵律師同對方傾
但依家係我自己保險公司寄律師信俾我
唔知對方點樣同我保險公司傾,暫時封信嘅內容都好含糊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞