交通意外賠償

968 回覆
19 Like 306 Dislike
下,我撞過一次自己簽乍話,差佬睬你有味
我試過差佬無咁做叫去差館簽和解書,我地係當下現場和解左對家肯幫我整番好架車,雙方留晒電話同簡單簽左張紙證明佢負責,差佬就俾左張紙我,有晒報案編號,但佢講明呢個編號係未開File,如果對家最終唔認數,叫我攞住張紙去度就可以開番file,當時佢仲係佢本簿度畫埋個意外情況同位置俾晒我同對方簽名,證明邊個需要負責。
快D 搵律師免費諮詢先啦
之前比人撞CLAIM 過, 個律師CLAIM 人30萬,
都係話預收5萬左右

對家CLAIM 大過75000 唔去小額, 一定有律師教路同比意見
要睇佢D 文件有咩漏洞黎還價, 唔好ON99 比15萬人
Thank you bro
已經搵咗律師
真係唔知原來可以事後咁樣玩
本身以為差人嚟到,無人報受傷,最多都係賠整車
兩萬唔得咪兩萬五嗰句係同client講定律師樓講?
唔受
如果對方係去差局報咁你好快會知自己有可能被告老不
即使對方當刻報稱冇受傷你都應該搵保險申報
睇過單case係法庭接受話過幾日先發現頸痛
你都要照賠十幾萬比條撚樣

幾個月後先知通常都係影住駕
但就其實唔太明點解可以過幾個月先話告人不小心駕駛,唔知有冇法律巴打可以解釋下
目錄第374章 《道路交通條例》 ── 第68條 擬就某些罪行提出檢控的通知
100%
68.擬就某些罪行提出檢控的通知
(1)除第(2)款另有規定外,任何人如被檢控第36、36A、37、38或41條所訂罪行(分別與危險駕駛引致死亡、危險駕駛引致身體受嚴重傷害、危險駕駛、不小心駕駛及超速駕駛相關的),不得就該罪行被定罪,除非 ——  (由2000年第33號第5條修訂;由2010年第19號第17條修訂)
(a)在該罪行發生時或發生後24小時內,該人曾被警告謂將考慮根據前述一項或多項條文將其檢控;或
(b)在罪行發生後14天內,該人已於裁判官席前被檢控,或已獲送達一份有關的傳票;或
(c)在罪行發生後14天內(不計公眾假日),一份指明被指控罪行的性質以及犯罪的時間及地點的擬檢控通知書,已送達該人或以掛號郵遞方式送予該人,或送達或以掛號郵遞方式送予該罪行發生時該車輛以其名義登記的人;或
(d)(如屬第41條所訂罪行)該人已根據《定額罰款(刑事訴訟)條例》(第240章)第3(3)條獲送達通知書,而他未有遵從通知書的規定。
(2)如法庭或裁判官覺得 ——
(a)被檢控的人並無因該款的規定未獲遵從而損害其免責辯護;或
(b)被檢控的人因其本身的行為致令該款的規定未獲遵從,
則第(1)款並不適用。
(3)除非及直至相反證明成立,否則第(1)款的規定在所有情況下均推定已獲遵從。
真,如果預要比幾皮,點會唔保險
你個單又咩事?
同對家講
講真唔再揸車,兩年都慳返個十五萬了 (搵食另計)
比人隊尾,兩個月就告完,一早搵左律師搞,琴日傾完細節問對家拎錢
都係個句,條數係大d預對面還價
條友呃閪屌? 點撞到咁樣?
15萬一定比保險搞
保險公司點答你?應該都未有咁快?
佢叫我照遞claim form先,不過都話通常會踢

跟住而家自己另外搵咗律師,交咗資料佢睇
所以人地開15萬咪就係睇住你黎食囉
你請得律師搞得黎唔會平幾多
唉,而家好似搞到草木皆兵

唔知邊個做法好,搵律師你哋又話有機會賠凸

已經唔知可以相信邊個
真,好似超速咁,十四日內一定收到封野話你可能犯左法,都未講告你咩野
有冇頸痛,定淨係整車?
Depends on你玩得幾deep
你為啖氣 要玩到尾 見官打個案例出嚟
兩邊律師費加專家證人或者報告 可能都要過百萬
仲要唔包你一定贏

小則pre-action 雙方都搵律師
可能都要10萬8萬啦(未計賠償)
祝你好運吧ching, 如果律師唔大咬,都係交比佢攪最合適

之前個個巴打教同保險傾都值得一試,不過唔知詳情點操作
我開15你回我2

講多兩講就2.5/3

你打我律師電話啦以後
拿,我都唔識既,不過我就睇晒咁多頁comments

如果比我就會咁做:
1) 搵自己個保險睇下有冇得幫到手,如果係學上面有人話比幾皮佢,佢幫你攪埋落去,咁其實值得做
2)搵免費咨詢律師,(搵多一兩個啦,反正免費?),如果有間似層層話比兩三皮律師費可以幫你攪到和解賠少一半既,咁其實都值得做
3) 自己同時去傾和解,如果自己都傾到既,咁咪慳返2囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞