交通意外賠償

968 回覆
19 Like 306 Dislike
有啲唔使hi到都得
例如前面架車突然brake搞到後面架車都要即刻brake
令後面車嘅司機chok親條頸
前面車嘅司機都好大機會要賠
因為係佢疏忽冇留意路況咁急brake先會導致後面車司機受傷
除非佢證明到真係好突然 foresee唔到嘅情況
認同
仲要本身tesla司機都唔知撞咗
係有路人同佢講佢先知
淨係拎呢點嚟講
即使civil standard of proof
都好難證明佢嘅personal injury係樓主做成
你部咩車黎?
15萬算少喇
啲的士狗仲大咬
你都係返去搭巴士啦 claim得你都有單有據啦
有冇睇醫生 有上救護車 有冇醫生紙證明? 無就收皮啦
但其實所謂嘅差佬告得
有時候都係靠被撞車主嘅口供

如果你真係冇做到
即係對方係講大話,你又盤到佢啲口供散曬
想打甩都唔難
交畀保險公司處理
搵律師打?
仲要專科醫生寫報告喎
條數實多過15萬

而家pre-action 都唔傾?
一定要見官老爺 加埋條數淨係costs 未計賠償 幾多錢你知唔知呀
份口供一定有樓主認左撞到前車 差佬同你覆完再簽名
白紙黑字 冇做過 邊個信
佢開得十五萬,醫生紙嗰啲你唔洗擔心啦
應該一條龍幫佢準備好晒架啦
忍唔住吱一聲笑咗出嚟
佢睇得電視多啫
冇錯

前排朋友先收電話佢搞人地煞車入醫院
撞都冇撞
我都即時提佢要報保險
對家已經話自己頸痛

揸車真係好撚黑暗
當然你可以話佢錯在先
仲要認左罪
唔係嫁,私下和解簽哂野,係valid contract,上court都有得打
你份和解書只要有合理offer and consideration,寫低對家全名HKID+簽名。
簡單d唔用contract law 字眼講,入面內容強調大約如下
1. 無人傷,只有財物損失
2. 即現金賠幾多+已俾左對方,雙方不再保留任何日後再追究權利
3. 再收尾簽寫多次大家係無受傷,精神狀態正常下簽

咁佢再玩野後追,佢都好難玩
如果樓主有錢既話
請個律師打到對家返唔到成本都得
泊車hi花,佢claim 你受傷連其他claim 你15皮?

到底係咪真係hi 花咁簡單?
自己搵律師搞,報警有記錄,佢柒報要人賠分分鐘佢自己賴嘢,怯你就輸。同佢死過啦,記得問律師。
你試下無啦啦比人撞一獲,唔係想屈你,係真係會心理唔平衡
你自己睇吓不小心駕駛嘅條文&案例
依單case Tesla 360度cam 肯定影到樓主hi咗一吓
咁已經入得老不
如果咩都影唔到 樓主on99走去認就冇計
入咗老𣎴對面就可以claim你 條數慢慢有得計
罪都認埋,我係車主都唔會同你和解,無啦啦比你撞,點都屈你一筆
T車車主?
事實真係咁,我亦都唔知點樣證明我講嘅係事實俾大家聽

如果大家唔相信就當故事睇,俾吓意見
明屈你,預比錢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞