交通意外賠償

968 回覆
19 Like 306 Dislike
係囉,睇到我好亂
和解完係唔係真係可以再告
諗起之前fb講大圍迴旋處 連續幾日都係同一個dc9 同其他車有意外
有D人話得 有D 話難,不過可以告

即係15萬呢一封律師信係你個保險公司寄俾你而唔係對方律師寄俾你?
價都冇開
因為C車撞到B車好傷肯定係冇得和解,
我開一百蚊佢都唔會理我我最記得個on9女人問我做咩踩brake,我話前面有車咪踩brake
落大雨我想快d返屋企算
起訴呢個公民權利,簽咗和解書一樣可以告
但係告你可以達到咩效果就好睇你和解書簽成點

所以點解咁強調和解書嘅內容,年月日,地點,雙方車牌,司機名+身份證呢啲基本啦

最重要寫明事件中無人受傷,和解條件,雙方日後不再追究等等

寫得愈清晰,佢日後就算起訴要證明同成立嘅門檻就愈高,變相佢都唔想9嚟冒險告陣間輸咗要賠返當費律師費

結論,簽唔簽和解都可以起訴
嗰位巴打唔玩野先2千, 你點知人地賠左B 車幾多

另外如果嗰位巴打有心玩野要頸痛都得啦, 公路上大把呢啲仆街
所以都係嗰句, 揸車唔好跟咁貼
呢啲狗閪一定claim人唔claim車,claim人有報案編號,加睇垃圾醫生話自己整親條腰或者頸要睇物理治療難check真假,之後claim鳩你保險,呢啲死都唔好俾,頂多上庭
C應該可以單獨同你傾和解,淨係同b揸正嚟做?
佢單獨同我傾有咩用,佢都一定報保險賠B
最後搞咗幾耐?

同埋師兄你有無報到自己保險?
感謝巴打,打咗咁多字
完全講出我心聲
冇搞咩,過左幾日咪去佢車房打蠟就算 之後簽左和解紙
雖然機會好細但都廢事佢唔知諗到咩計 民事追返我

隔一排落口供 之後當冇發生過件事,過左一年寄信話佢認左老不
應該同B和解唔到 都係我預料既結果
當初我係追佢 一年後先認老不 我諗筆錢3年都唔知追到未
自己比錢整車先 重要晒口水追保險公司,諗起都晒自己時間

我唔想搞大冇ground 唔和解,C車個女人根本唔care
我一見佢撞到B 好甘
睇佢揸既車同種態度 都係好普通家庭 我知佢實報保險
姐係搞咁耐,原來封律師信係你自己保險公司寄俾你?
咁咪即係你同C和解咗囉
真係9唔搭8
簡單理解
姐係對家撞完有傷
Claim 咗樓豬份三保
三保賠咗俾對家
之後因為樓豬無報保險
保險公司就唔係收墊底費,而係乜洗費都追返樓豬
咁有啲分別喎

即係對方要5萬醫療賠償,對方律師要6萬

然後你間保險公司要你4萬係唔係呀??

唔係對方要哂你15喎
受傷賠償不少於$50,000
傷者其律師費不會少於$60,000
我自己保險公司答辯及賠償所需之律師費用不會少於$40,000

樓主提供嘅內容,三保應該未賠,俾對家claim就出信俾樓主,11萬預對面,保險收4萬?
保險個4萬係咩黎。
真係唔知,之前一直以為對家出信,原來係樓主自已無報保險但係間保險公司主動出信搵佢開呢條數

我都搞唔清
姐係保險已經找左數
你認撚咗罪就係你ga啦
講咗幾日仲講緊唔肯定係咪自己刮到

封信係你保險出比你咪call 返個agent 問下咩料先囉on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞