交通意外賠償

968 回覆
19 Like 306 Dislike
不過窮撚學咩人揸車
15萬跌都跌左啦
輸9緊
為續牌
林建岳涉超速案
樓主肯定心諗:「花痕唔明顯同對方冇報受傷,佢都唔會claim到d咩啦,都係唔報廢事加保費,我真係醒hehe。」

認左老不。老死都報左保險先啦
如果比人claim個陣保險轉左會咁點算
意外對家係搵食車,幾大都報保險,切勿因為驚昀影響保費,因小先大。
冇影響
真係 當年唔識
好多人搞唔清楚 就呢單野黎講
其實15萬大部份係講緊痛楚金
樓豬如果post 封demand letter 就一清二楚
呢一筆其實可以搵律師拗
但案例黎講真係around 呢個數
你咩都認哂就一定要賠
最多搵律師可能還價時打個8折
基本上係除非佢突然之間cut線導致你要躲避去大break 跟住先整親
如果唔係一樣都係冇贏面,主要原因係冇發生任何碰撞,另外第二樣嘢當去到上庭階段法官問你一個問題你見唔見到直線前車?見到嘅話點解冇保留合適嘅行駛距離? 見唔到嘅話點解你冇留意到就前車喺前面?

大部份呢個情況嘅話,佢就唔會同你玩書面和解,直接上庭,除非有碰撞/入到對方不小心駕駛(cut線呢d),如果只係自己收慢咗唔係玩野個種閘車令人收慢,佢(對面保險公司)根本就唔怕上庭,基本一上就即死,堂費都蝕埋

對交通意外賠償法例略懂同接觸過,亦都長期同呢班從業者接觸
報警但唔報保險
戇鳩仔
過咗一年好返晒
驗咩?
立左國安法幫到你
去神奇國花d錢
請個醫學教授落嚟做證
推翻佢個醫學報告
再反告佢欺詐
玩到呢d仆街殘
佢有主動舉證責任

基本上佢係要提供到個車cam係你亂咁cut線先入到你,如果單純係佢跟合理車速去行前方收埋,跟住你自己收唔切搞到咁呢就衰自己嘅啫

基本上係疑點利益係歸於被告,因為一來如果佢入到嚟嘅話你已經係衰咗不小心駕駛,二來如果佢最後嘅舉證出嚟係佢冇留到4秒嘅行車距離,到佢自己捉蟲入屎窟自己報名衰不小心駕駛

所以基本上就唔需要驚,因為若果咁容易入到嘅話你每日喺紅隧行一轉一年半載,你應該夠fullpay買山頂,同埋個個咁樣完全冇舉證嘅情況下9up ,直接去有錢區跟住d有錢佬車等佢收慢,佢地都會搞唔掂
樓主癲撚到
唔知有冇撞但認罪
又唔報保險
世界級
不過建議你唔使理佢
唔通佢話100萬又要賠咩
你睇多次保單
有啲係 72 小時內要報
連登係咁 勿認真
仲扮撚晒野話預左幾萬即賠
你現場拎幾萬現金出黎
我諗對家真心連警都唔報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞