交通意外賠償

968 回覆
19 Like 306 Dislike
索償嚟講,首先要確立到責任,之後才會傾賠償
假設無警方介入,即係無人落過口供,無法庭官司判決意外責任
咁索償方可以用乜嘢證據嚟證明對方有責任呢?
除非有好有力嘅證據,eg 車 cam 片
但係如果車 cam 片無喺刑事層面俾警方、法庭睇過,咁真確性又如何確立呢?
總括嚟講,索償方有權提出索償,但係無報警這一點,係對佢不利多啲,因為舉證責任在原告方
所以被告方可以撐/鋤價嘅空間好大
咁這些 case,法庭/律師都係建議庭外和解㗎啦
佢大你啫
樓上講得啱,只要份第三保無過期、無失效,傷者一直 cliam,最後保險公司都要賠咗先,然後保險公司自己追返被告人
就算被告人無買保險,傷者都有得索償,詳細可以向律師查詢
咁全部civil case都係咁㗎啦
不過至少佢表面睇仲有架車
你講到重點,傷者claim PI係Civil Case
保險追返佢 係另一單Civil Case
咁保險公司嘅立場係點?
追到追唔到就會停手?
定係一定要追到佢破產?
用最少損失解決件事
點樣為止最少損失?
賣條數俾收數公司?
呢個想法幾新穎
原來15 萬係樓主自己保險R 佢俾既分擔費offer 姐係樓主一定較早前收到傷者封律師信先,因為傷者一定係出信俾佢再cc 佢保險公司,但樓主又唔講。。。而家樓主都係未講傷者個claim 係咩,而我地成班咁耐好似玩緊揭尾故咁我不打了
車冇用,冇得釘契,都係要行破產條路
老破算啦
你意思呢單係單action嚟
話樓主in breach of contract
要攞damages咁喇喎
所以就係想問你,乜嘢叫做最少損失?
申請佢破產,駛費話多唔多,話少唔少,起碼保險公司一定俾得起
只要想唔想出這啖氣?
依加睬佢都on9
唔講呢個係分擔費
完全兩件事嚟
屌,浪費哂啲時間
仲衰過揭尾故
分分鐘已經去到出法庭告票嘅程序
而這些文件,一定會寄到俾樓主
佢一直都唔講,根本唔老實
一個撚曬全部人
又唔知間保險公司出封15萬既信比樓主之前有無同過佢溝通
如果間間保險都一野就叫個客比錢既話,仲邊有人買保險
自己唔報保險你份保單買嚟托柒啊
明明佢個post一開始係寫收到對方律師信
仲一路要話無野隱瞞
呢單嚟講保險其實幫緊手
因為係樓主違反左保險條款先
但基於法例保險必需賠對方人身傷害嘅索償
依加保險offer收15萬就接手搞返壇野
唔係嘅話保險搞掂後可以向樓主追返全數
其實會唔會係對家保險一早搵左樓主保險去claim
保險通知樓主話有人claim佢
樓主無理到保險公司,之後對家就搞大佢,自己保險又唔幫拖
上面有人幫佢答咗
純粹滿足法例嘅要求用嚟續牌
話左你地咁好心 幫佢
其實係
保險嘅角度,如果大家一直唔理,無人出嚟與原告人抗辯,法庭判得條數大,保險都要賠咗先,然後再向被告人追討
咁追得返幾多?只能夠講,條數越大,就越難收得足
咁倒不如喺早期保險就出嚟與對方傾掂佢,減低潛在損失
但係保險又無理由自己啃晒,放過被告人,唯有抓返啲分擔費
其實真係睇唔同保險公司甚至唔同Handler 嘅風格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞