[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
呢個應該同ntsc/pal settings有關? 我記得我部a7cr有得轉 你睇下轉唔轉到同轉左ntsc之後有冇出返24
支50 1.2 全開個黑角比想像中勁
幫助突出主體
請問大家
長焦 對旅行用途大唔大?
睇你習慣
以前我偏好ultrwide影大風景
但後來發覺用50-100左右的焦段更方便crop走啲雜物
大 唔會影到人山人海
個人經驗肥花算係ok, 唔係最平但起碼唔會水你買垃圾又係正貨,貴少少當買個安心!
dxxxx 係正貨&平D但總係古古惑惑, 唔同人答唔同價 & 必須要堅定唔比佢水
Sony既大光圈鏡都係咁
C記用家想轉會 有支sigma 70200
應該買個mc-11定係成枝鏡換好
本身枝70200已經有啲重量
會keep返舊機繼續用?

如果唔keep,又得一枝鏡的話,就果斷滅門啦
Dxxxx應該係睇果日做唔做夠數
唔夠數會offer最平比你試過一次

reganlam 又用殘體字又將美國啲叫做你咪就係自己口中嘅支那豬囉快啲拿起把屠刀自己切腹先啦
個mc-11千令蚊,你有幾支鏡咪抵
不過最後都係會滅門多
唔好話GM2,根本而家堆新嘅G鏡食得起A7R5 都無問題
未出就話廢?
如果size 又細支咗,價錢又唔貴嘅話,配A7C系列應該會幾正
根本而家啲現代鏡好多都用數碼修正變形,用少好多特殊鏡片,設計方面係偏向高解像,根本sharpness 方面已經好少存在喂唔喂得飽問題
放咗佢
買龍仔70180/70200GM2你會發現去咗另一個世界
SIZE一定會細咗,你睇2470GMII同2450G嘅分別已經可以預料到,支1625配A7C系列應該好平衡, 1224GM太大支,而且燈膽頭,落filter唔方便,配合A7CR會有啲頭尾輕, 相對1635GM2 呢個焦段應用層面比較常用, 所以建議等1625G出咗同1635GM2拎上手對比下先唔好聽啲弱智大陸仔鳩噏一嘢推你買支定焦廣角14mm f1.8GM , 如果有影星空需要,支14GM先好考慮
明白
2024都重講唔餵得飽
不好意思,新手
新手唔熟唔緊要,唔好學嗰啲又話f2.8係細光圈鏡頭入塵同CMOS 入塵都分唔到嘅無料又扮老手去fake 鳩新人嘅死廢柴大陸仔 reganlam 呢啲賤畜就得㗎啦

收到
不過f2.8 就算新手都知係大光圈
光圈點為之大,除咗光圈,係要加埋焦距再+咩類型嘅鏡「定焦?恆定變焦?」總結嚟定義

例如定焦35 f2.8/ 50 f2.8唔算大光圈 ,但一去到300 f2.8 / 400 f2.8就唔同講法
請問大家知唔知新機星級服務計劃 最遲可以幾時買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞