[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
無錯
睇緊應該小學,有運動比賽嗰啲
想問下各位
如果有35.4,再買40 2.5係咪好多鳩餘
大三元算係滿足開工方便用
16-35風光萬能
24-70普通活動好用,而且70 2.8個虛化影下人都夠用
70-200舞台神鏡
但係如果唔係呢啲場合,唔係話唔用得佢哋,但係會有其他更好選擇,天涯鏡旅行方便,環境同人物好控制嗰時用定焦又更出色

而特別係24-70呢支
雖然話活動萬能,但唔係呢種場合你會發現呢個焦距仲係綁手綁腳
只係自己娛樂而冇交差需求,天涯鏡加支定焦可玩性仲高好多
而旅行想影靚啲啲,通常係1635同70200兩支配合而唔係一支2470

不過GM2個重量真係好出色,將大三元做到更適合日常用(龍仔都係)
兩支唔同定位
不過俾我買唯卓嗰支算
有能力有閒錢咪買反正枝野有價值喺到
最後都係買咗a6700
拎上手輕好多
咁有冇邊部抵玩, 粗用都唔怕的介紹?
鏡仲輕
連埋鏡輕仲多
想問 ASPC鏡 ,ASPC35mm 選off, 影相自己電腦corp 邊係咪in theory 可以闊過開ASPC35mm?
應該a73/a7c都ok
有無話用邊款mon睇相好?
Ipad or macbook夠用?
想問吓用緊c2同cr既巴打 evf想加眼罩係咪無得攪
A1 mark ii有冇咩風?
好似話25年
唔錯唔錯咁可以再儲下錢先
支200-400 gm應該唔會咁快出2代掛
你crop少啲咪可以闊過 但apsc鏡最主要應該係本身個image circle包唔哂成個ff sensor 邊位就算有畫面畫質都唔會係好
Canon唔出R1就冇咁早出
奸狼奧運前都唔出就唔使出
明明嗰陣支1635gm2同a7cii a7cr同期出
個個YouTuber當時又話重量配落去一流
啲review一齊出添

(so far我自己都係咁用,a7c2+1635gm2的確冇投訴,唔覺太頭重腳輕)

依家出支1625輕嗰少少,成皮嘢,變焦範圍咁少,個個又話呢支先係完美配搭
其實好老實講唔吸引喎⋯
旅行真係要輕裝
應該好快又想換鏡
YouTuber 聽過就算,幾可真係會踩支新鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞