[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
40加個方hood又幾靚仔
聽講過長焦filter唔慳得,都係買返Arcrest 2穩陣。
Canon轉會過黎
Sigma zoom ring啱啱好
filter係智商稅,真心唔明買黎做咩?
你用得好操唔用蓋?
sigma 大光圈定焦
有冇話邊枝最值買?
如果用返同焦段Sony鏡去比,應該係85.4,
之後可能係50.2。
買塊filter 幾舊水
換塊前玉二三千
當買個保險
就算唔花, 成日抹傷coating 都死
早個星期先有Ching喺到話整花左2470GM2前玉
終於入咗手買C2 最後揀咗黑色
灰色一花好顯眼
認同

本身用緊1635GM想換GM2

最後可能買
16-35f4
+
24-50 g
彈性仲大啲

拍片F4夠晒16-35有pz 集段super-35又好用
24-50g大光圈影相

諗唔到理由買16-25 g
但downgrade左image quality
Source?
trust me bro
有無巴打係A7c2但又用緊70200gm2 會唔會好係幾夾個機重比?
入左支2470 想入多支長焦距影下小朋友咁
自從我試過俾條女食麵彈撚到我成個前玉都係汁之後我乜鏡都落Filter 理得佢
其實差左就一定,不過down到半個grade,肉眼見到,我就有保留。
以前啲filter都或者反射高,偏色,但而家最新嗰堆我真係冇見過有review話有明顯問題。

Kenko ZX2我用喺Sigma 20.4,背景黑而又有強單一光源下,我係見過多左少少咁多鬼影,之外就分唔到。
當然我又好少逐塊filter去A/B test
之前借俾個friend用部c2,佢話完全唔啱手感

基本物理
多咗個element點都會差咗㗎啦
爭在差幾多肉眼睇唔睇到
加個手把其實c機用唔用得直倒
係咪前後比重差距好大
我都加左個smallrig握把位 但唔知成支70200gm2掂唔掂
想問下而家用緊a6400,最近想入枝35mm鏡,但半年後應該會上FF
咁而家應該就咁入住枝24f18z頂住先,定入定枝35f1.4gm
APSC機用FF鏡好似都係要x1.5咁又變左~55mm唔係我想要既野係鋪頭聽過人講24f18z有d舊好似唔係咁好
我個friend都加咗smallrig個底mount , 手大嘅人拎C2 唔加野隻手指尾會抽筋

支鏡1kg 部機得400g 一定會唔平衡啦
你要平衡不如揀70200f4 ,你湊小朋友拎住gm2 都好論盡下
24都有支gm
風光黨用f4都夠做
呢9mm短到傻 智商稅
要有廣角大光圈寧願加支v16.8/ 20.8

要廣角大光圈又輕太貪心了
得gp-x2 , 但成千蚊買個咁既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞