[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
三傻
質素一定係Sigma,但Sony個鏡身防震有人提過對手持影微距有幫助。
可能新機防震夠好,Sigma都已經ok。
吓吓用到0% 電充完唔抆線先係壞鋰電主因
電係消耗品 原廠副廠壽命唔會差太遠
去日本想買多枝85mm, samyang 85mm f1.4 ii扣完稅4000頭買唔買得過?Sigma 85mm f1.4好似日本斷咗貨
20k budget 主要旅行用,平時影吓玩具
應該揀A7cii 定6700?
A7cii 買得1枝20/70或者/24-50
6700夠買3枝,正常都夠曬用
sigma勁太多
90太落後
6700你諗住邊3枝
我會A7C2+2070以後再補鏡頭
原廠 唯卓仕 綠聯 各兩粒都無問題
Sigma 18-50, 10-18 之後先再睇吓補啲咩

重量唔係差好多,但係睇片見枝20-70同18-50個size都差好遠
旅行想輕便啲,要落showroom望吓實物再決定
3支sigma 3寶定?
聽你咁講你自己偏向想買細機

買細機唔緊要 影玩具可以多啲補光
旅行唔夠光可用大光定
sony1020, sigma 1850
除非想要壓縮感補支70350

以上係個人建議頂配apsc組合
因個人使用習慣,wide段唔需要大光圈
第3枝70-350,然後畢業
睇咗Sigma 18-50, 10-18,用吓再睇吓買長焦同定
比得呢個budget係想上埋ff嘅,ff鏡嘅大細同價錢係問題
兩支新鏡確實唔錯
未出之前玩過 1650 18135 apsc既餅鏡天涯鏡,感覺同質素扯唔上關係
而反而依家副廠鏡更加吸引
如果你而家已經有心郁買ff
我建議你直接揀a7cii啦
你買完6700之後實會心思思
平時影開咩焦段?
如果20-70夠你用就一機一鏡A7cii攪掂

6700 3鏡你去旅行帶哂又重,換鏡又麻煩
我會推a7cii + sigma 2870 f2.8
之後再補焦段

利申:持有
想問下 sigma 2870 2.8值唔值得買?
同2470 gm2差幾遠?

我有67保護鏡 sigma 啱用又輕又平

本身有枝原廠20 1.8 比24仲闊所以廣角唔係重點 主要係想要35-50呢段
sigma cp值高,一般用家夠用
我去旅行都係呢一支攪掂

67mm可以同你支20.8 share filter用
會唔會買原廠變焦,色盲個zoom ring 同sony tamron 係相反方向
Filter,輕,平吸引我傾向呢枝
未決定到
我覺得如果留係罪大,zoom 鏡揀番龍仔個使用體驗會順暢啲
睇下你介唔介意zoom ring相反
sigma就買水貨平到盡

龍仔G2都可以望下,畫質好過sigma
Thanks 上面兩位巴打我考慮下G2
準備買70-180 G2
呢個價錢大家會揀咩價位嘅filter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞