[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
99%影相 極少拍片
應該無咁concern?
兩支都有我會兩支帶曬 要影景咪1635GM2
諗唔到要影咩咪帶28200出門 擺低支1635GM2囉
500幾g啫
輕鬆街拍

唔諗下40G?
罪大啲非G鏡line係咪已經放棄晒
比副廠做十年唔update
想佢update支85 同35 1.8...
上次去北海道,地下有冰滑一滑跌親成部機直隊,挫左支70200gmii 落地淨係filter 邊個金屬崩左,其餘咩事都無,如果無filter 頂一頂就真係唔知了
呢兩支還好
睇吓支50
點垃圾法
都有考慮 但差一級幾光圈
同埋支GM𠝹眼級數 聞相好似爽啲
睇黎街拍定義係影乜 人文街拍35GM太大支
又好少聽見人街拍而想數毛 35mm拍女又唔夠tele
好似大家都唔太buy 16-25
我本身有28-200,本來係諗sony 16-35/4 定tamron 17-50/4,而家有支2.8又好似唔錯咁
認真咁講,以原廠講呢個價係正常
遲下應該7千幾比副廠16-28/17-28高二三千左右
屌佢係主要係搵唔到俾咁高價錢買佢嘅理由
變焦率太細,唔似16-35咁有用,而又冇其他特色
其實按呢個重量佢整內變焦+PZ可能仲吸引
至少同副廠比算有D差異化吸引力

不過雖然大家都屌佢
但好似其實訂嘅人唔算少
新手一問,副廠大部分鏡都做得平過原廠鏡,焦距又齊

除左呼吸補償同A9連拍之外,依家用原廠鏡仲有咩特別優勢?
變焦鏡好多時副廠無光圈環
同埋焦段多多少少會讓路
好似1635 f2.8得sony自己有
2470呢段大部分都係做28開始,除左sigma有支重到死2470

其實唔算讓路
大三元廣角本身唔係間間廠都一樣焦段
最初係20-35,經過發展慢慢變成左17-35
再之後就變成各有各做
16-35算係Canon特有,不過最有名氣
Pentax龍仔係15-30,Nikon sigma 係14-24
24-70就係工作特性問題間間都好統一咁變化

17-28同28-75係無反時龍仔首創,其實龍仔單反時都出唔少偷焦距鏡頭,例如17-35
Sigma有樣學樣
老實講我幾認同呢個變化

至於Sony依家係乜方向嘅鏡都會出
2.8就已經有16-35,12-24,16-25三支
兩支唔同purpose喎
件事係咁嘅

本身我買左部a7r5 + tamron28200先,用左幾個月啦

跟住有日同條女去毒氣室,佢拎起部C2 話咁輕嘅,我都想買部黎玩下影相

所以就買多部了。。。
1635gm2點黎
因為兩部機。。無理由得一支鏡。。。

我淨係去旅行先會影相,咁無理由買長焦。。

咁又已經有支28200, 無理由入支2470GM2

所以就入多支1635GM2
巴打28200接受到畫質
但wide就上咗gm咁搞笑
好正 咁兩支係佢自己既category到都係最好既
2470f2 gm 一出,之前d 大光圈鏡 2470gm2 即刻變智商稅
如果佢同gm2一樣重先係囉
你旅行都係同女友一齊去㗎啦
咪一人一機一鏡唔洗諗帶邊枝啦
放大率對比專微距鏡黎講唔高,淨係要微距就買支微距好過

影到起哂粒粒

遲下去南非影動物都唔知會唔會炒
28200 夠光嘅情況下質量唔算差
完全可以接受喎
唔得咪落電腦行個denoise
咁其實好簡單
你用28-200 女友用 16-35 咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞