[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
請問有冇電子防潮抵用又慳位?
預擺一機兩鏡 28-70 同 105微距
收藏家
新手去旅行影人同風景

Budget有限, A7CII配咩鏡好
70200gm2
新手整支20k
冇人知你有限即係幾多
2450g係唔係都夠用?
新手女性用機,主要想用黎旅行影風景。
睇中canon M200 同 EOS M6 MK II 夠輕同夠廣角。
請問大家覺得呢兩部點同有冇其他更好推薦呢?
buget 6000-8000,想要夠廣角輕身機同有美顏功能。
請各巴絲指教
canon m mount已被遺棄
而家要買都買r mount機
睇你要焦段定光圈
相近價位重量仲有支2070g 4光圈可以睇睇
呢枝我覺得新手唔易用

因為學muse話齋,呢枝難啲做到個視覺衝擊
講好wide又唔係,想做個長焦壓縮感又唔得
想影人糖水相感覺都唔易
28-200
摸熟焦段睇下邊個最常用先再上
咁20-70F4幾岩佢用 唯一缺點唔係大光圈
+1
用緊A73 心郁郁想換A7C2, 而家係咪冇左trade in 活動喇
想問F4影唔影到景深, 同埋好似有d重
再細啲光圈都做到淺景深效果

如果400幾g都嫌重咁都幾難攪,可能得28-60mm或者啲定焦鏡啱你
其實FF鏡Sony已經算做得輕,尤其係堆zoom鏡。
如果四五百g都嫌重,應該M43會啱佢多啲。
去旅行帶2470+70200換鏡會唔會好麻煩?
如果你有一個好嘅袋,俾你可以企喺到換,可以好方便。
我用Wandrd Sling,算幾好嘅選擇。我換起上來快手一分鐘都唔洗,去旅行我一日換四五次鏡都好平常。

但如果你去嘅地方沙塵大,有雨;
或者你唔想同行人等你,咁下下換鏡就未必理想。
手頭上有支28200 諗緊好唔好換2470+70200
光圈大d 又影得靚d
有錢咪go
諗咗好耐,想買長焦去旅行
究竟70-200 f4ii 定直上GM好
去旅行輕啲實好啲
定係你有其他要求
有筆直梗係直上GM

2.8 可以用4光圈,但4光圈唔可以變個2.8出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞