[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
見到標題太興奮
無睇清楚內文
影相一樣錄影ZV-E10勁少少
操作思維唔同,ZV-E10比較適合錄影,但係對新手ZV-E10個操作夠用
ZV-E10有TYPE C,解除錄影時限,不過考慮到發熱同電池又唔算有差
A6400有EVF,整體操作接近專業相機

下個月無意外會出EV-E20,傳會出支新KIT
不過應該唔會抵,至少等半年先接近5000
想問下tamron70-180g2 vs sony 70-200f4 g2 點睇?

用a7cii 所以唔會諗支gm2
龍仔
呢個焦段預暗光用機會多D
我A7c2都直上gm2
A74想換A7R5 去邊放機好 同大約放到幾錢
可能出50-135 呢
唔會好唔平衡咩
1. 加手把
2. 都係一手托鏡一手揸機其實冇所謂 唔會預你單手影
就算大機都唔見得會好平衡
我都係用a7c2 配gm2有咩問題
呢啲鏡過左某個長度係雙手武器黎架喇
想問下巴打們
岩岩入手左A7c2, 電量用得都幾快, 是唔是正常?
每個人用法唔同好難答你架啵
我自己剩影相 雖然係cr 但覺得幾襟用 1粒電都夠玩好耐
拍片就唔太清楚了
倒返轉,唔要大一級半圈就揀G2。
睇你睇用,我試過推支300gm,一個鐘無一半電。
嘩 咁明白, 我都係影相10分鐘冇5-8%左右
咁真係要準備後備電
Thx 巴打
用緊 A7C2,想買枝 50mm
Sony SEL55F18Z、Sigma 50mm F2 DG DN 呢兩枝唔知揀邊枝好
諗住當旅行鏡 乜都會影
GM2比一支輕四百幾克
G2比一代先輕得四十幾克仲外變焦
我覺得70200 f4 要做到奸狼rf嗰支咁先吸引
GMarco 主要問題係有Tamron 70180G2哩個對手喺到
一樣咁輕咁上下細,T70180G2平過佢,畫質好過佢,光圈又大一級
如果你會影運動題材
龍仔70180G2, 光圈大一級可以拉快一級快門,對影速度嘅主題有啲優勢

影花影物件影模型,影遠境
70200G2有半微距功能,加2x增距鏡可以變400mm影遠境,而且會變咗全微距,但光圈會縮到得F8

所以視乎你要影咩題材,慢慢諗下
新手想換走屋企部老爺機 想請教下2470GM2同24105G個差距 都係打算放落A7CII到
諗住1支鏡去旅行用影人同景算
唔該大哥
A7c賣左佢升上去a7c2要起碼補6000蚊,都真係幾貴搞到冇咩動力upgrade
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞