[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
咁好似幾抵屌
Sony自己出嗰隻UV鏡好唔好?
我見到平平地都抵玩
以哩支鏡嘅質素,相當於四千港紙,我覺得完全係超值。
佢算係成個Sony system裏面最sharp嗰幾支,色散亦接近零,差左對焦摩打幾嘈同慢
唔差,不過70200GM2值得買塊0.1%反射
但係影得macro多數都係用manual focus多
有af真係當買菜搭棵蔥咁
正正常常對到就ok了
個AF都叫可以用來影埋人
已經又再托同事係東京幫我買多塊arcrest 2 77mm
準備定入埋支70200gm2影小朋友
g2 輕好多 又平d
睇財力
想入多部機身了
應該得bracketing
stacking都係要post做
能夠自動bracketing已經唔錯
哩啲功能應該用firmware俾埋A74,不過Sony肯定唔會
因為多數人都唔會諗構圖
35.4/50.2/85.4
一野車埋去就已經有晒攝影既滿足感

standard zoom+f8都影得到靚相既人,對光影構圖都會有返咁上下level
T17-28依支我用助手果支都覺得好廢...
基本上長用17...用得遠少少寧願換鏡....
1625G賣1萬...唔跌到6-7k都唔會諗
我早兩日都買咗支二手
而家物色緊燈
我做野用雖然遲早入塵
但果時我買大三元gm2都有2支係咁
我照換到全新(我無做西客之佢地都好合作)

有時會聽到人話有塵都驚唔洗換,遲早入塵依d說話
但我既經驗係前後12支gm...好快入塵既gm鏡,佢之後入塵既速度係比無事既快好多
之前仲係一代鏡果時,2470gm係最常用,但無乜塵
反而支85gm一買就有少塵,而且都少用
結果去到而家支85gm係多塵到pk
依個case 135gm都一樣(少用,一買有塵,後期直頭鏡尾有黑色野)

所以換唔換你自己諗
但單純係購物角度,用成近兩萬蚊野因為人地QC唔好自己個心un住un住
我覺得唔合理

*不過我果2支gm換新係sony online首發買
如果其他鋪我就唔肯定
冇朋友去日本
我用7c2都一步到胃買gm2因為都要夜晚影運動,所以就痛啲買Gm2
我見到有一粒都顯眼既塵不過唔知影唔影響
因為依家暫時冇乜貨 所以諗緊去唔去換
我係Mk買都要出Cwb拎 同埋上面有巴打講話入塵冇得換
今日去左撚枝2450f2.8
個手感夾c機幾好
用pp 都係拍片用slog2 slog3防止高光過曝暗位死黑要黎後製 ,用pp影相做乜
有冇啲好睇既相機袋可以入到70200
巴打係咪想儲齊2070 2450 2470
要留意返PP會搞到gamma curve,影響埋raw file。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞