[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
變型率同1635G差唔多(圖取自mobile01)
冇內對焦冇PZ
對我冇吸引力

變型率同1635G差唔多(圖取自mobile01)
冇內焦冇PZ
對我冇吸引力

一時寫錯唔講清楚等陣又有青山癲狗叫
依支仲衰過24-50
同類鏡有1635gm2/1635f4
要平d既有T17-28/S16-28

我有20-70,24-70gm2都會考慮買24-50
依支1625我真係諗都唔會諗

曾經有過17-28覺得支鏡差不多同定焦咁
zoom完都無乜feel咁..最後換gm2+f4
依支1625開價仲要差不多一皮....
其實16-25都已經差唔多成支定焦咁
冇28其實變唔出乜樣
而35更加係廣角變焦精華
唔怕重仲有1224GM
https://youtu.be/PZTkglSSyrI?si=hT9VbTFKKdRCjKIO

其實406g配7c呢啲機真係好平衡。進一步令貼近APSC鏡重
遲啲去showroom撚下枝鏡先
唔常用uw唔係先更加要35段咩
其實枝野主要個定位有一個前題
應該係for C系機用家行先
諗住旅行之類一枝1625 + 50 或者 24105咁幾好用咋
1635GM
1635GM2
1625G
龍仔1728 f2.8
Sigma 1628 f2.8

就咁數都叫有5枝嘅

咁嘅價又真係買呢兩支好過
不過過多半年應該跌到八仟左右
好多人都係有原廠情意結
等多半年應該跌
唔等可以諗下龍仔1728或sigma 1628
影星嘅話f2.8係夠做,可以直接用圓形filter ,又變焦,普通旅行用又方便

至於14GM,除非你真係對要求影星空方面有極致要求,始終有f1.8光圈,對降低快門同iso有幫助,但唔好處係燈膽頭,落filter 好唔方便,而且定焦構圖要落多啲功夫,但純影星呢支係一流

睇清楚自己需要先決定,唔好聽啲死大陸癲狗盲推
如果有原廠情意結,唔急用就等多半年啦
1625同2450呢類配A7C 系列旅行應該幾正
唔急嘅,ultrawide對我嚟講真係少機會用,純粹看門口用

見到新嘢有啲啲手痕啫,冷靜過後可能最後都唔會買
14GM對星空題材有極緻要求嘅人嚟講係最好選擇
唯一缺點係落filter 麻煩啲
我支14GM純粹為星空而買
純粹看門口就唔使諗14GM
買1625/1728/1628足夠,影星空又夠,日常用又夠
之前支2450都話同龍仔2875馬仔2870有d分別
係wide同tele做選擇
而家支1625同馬仔支1628比搵唔到有咩突出
變型咁誇張
睇你去旅行目的同埋同咩人
我上次就2470+35.4,跟手長插35
攝影團咪帶多啲;如果係為咗放鬆吓,玩吓嘅,咪求其攞支出去,當係記錄吓玩下,未重過咩
Wide 少少嘅zoom鏡,除左1635GM2之外都係咁
要數突出之處

最近對焦
SONY:17cm 贏
SIGMA : 25cm

重量
SONY:409g 贏
SIGMA:450g

filter 直徑
SONY:67mm 贏
SIGMA:72mm

光圈葉
SONY :11片 贏
SIGMA:9片

光圈環
SONY :有
SIGMA:冇

Tele段
SONY :25mm
SIGMA:28mm 贏
貌似輕dd同幼身d最重要,個3mm tel就都唔知算唔算重要
不過成皮野有d卻步
filter 直徑幼啲,買filter 都平啲
本來預咗佢會開2450G個價,估唔到仲貴多成七舊水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞