[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
但影開景 2070G好似岩d 雖然佢無考慮
20應該好夠所有景用 無左70-105可以crop變
必入手鏡,瘋狂聞相
唔嫌大幾好,機加兩鏡(wide/standard + tele)冇問題。
不過拉鍊設計可以改善下
9L裝得多但單邊膊頭都攰
一支tele/兩支standard就sling
多啲就backpack好似合理啲
但夏天有邊款背囊推薦?放2支zoom鏡
我都想問有咩背囊靚仔又舒服,又可以擺部MBP + 機 + 一兩支鏡+ gimbal再加啲濕星嘢

我自己會拎背囊出去嗰陣都係用visvim 20L都算好舒服,但係我擺完電腦+1機1 鏡+ 1支mic 就打爆
同埋最大問題佢本身唔係相機背囊,咩住我唔敢太粗魯對佢
繼續推urban explore
除咗上格細少少幾好用
之前去關西揹住body+3枝鏡同腳行成日都冇問題

另外好似唔少巴打用緊prvke不過rolltop我一般般
背囊我用呢隻:
https://www.lowepro.com/global/freeline-bp-350-aw-black-lp37170-pww/
放到我支super tele+兩standard/wide鏡+A74,攝到MacBookPro 13。
佢好在後面兩條帶可以插腳架,令個重心保持返中間。
不過條帶幾鬆,要自己綁緊啲先用得好。

我都係去旅行先用,一般街拍我而家都係用返sling
少左入黎,廢事睇睇下又想洗錢
其實一粒塵對成像真係無乜影響,影響嘅都衹係你嘅心情,不過成萬八蚊一支鏡,有塵影響心情絕對可以理解,不防試下上去叫佢換,未試過個心就一定囉囉攣,試咗,佢唔肯換嘅話至少可以死心,如果好彩肯換就皆大歡喜啦
現場買見到有塵當然即換
我反而用travel bagpack當埋adc用
1 靚仔 2 多間隔 3 彈性好多
再入面加peak design v2內膽 同埋背帶加capture
側取相機袋其實好少用到 同埋相機背囊好多都好龜背feel 同埋食左好多額外空間
利申用過哂shimoda, wardrd, peak design呢類袋
投28200一票
你入到個意思係點先
我就買左Able Carry,平時RV連70200就咁掉入去,膽都唔用
你要加膽都得
有無人知Sony網登記完保養,啲積分係即時到手定係過一排先有?
Sigma 35mm 1.2 vs 35 1.4 gm 係咪點都買GM 差0.2光圈差距會唔會好大 見價錢差唔多 影開人

用緊A7R5
想問吓有2070g既巴打 落普通filter 20mm個陣會唔會有暗角? 定係要買個D薄框filter?
一塊照計就唔會疊filter先要留意
Thank you!! 咁我買塊普通野返黎試先
一定買GM
最強35
最後都忍唔住買左70200 gm2

加440 送多一年保+ filter
哩支鏡喺Sony版真係接近一人一支
GM人可以安息
有佢吸引之處
我冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞