[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我應該用住28200先, 玩熟左跟住過多排先再買2470
唔駛7000呀嘛
我早排先喺 mk 買 7年保 5千幾好似
屌原來又平左

我上年4月買
如果係5000幾嘅話,真係唔洗諗,必入
清交過稅未,定係有特殊原因免稅?
呢個焦段冇其他選擇啫
陣間sony好似傳聞出24200g又唔同講法
邊使5舊
滄野50 幾十蚊搞能掂
比黎都冇意思
天涯sell方便
Gm sell質素
Sony會出支gm天涯鏡先比都未遲
係呀,所以睇你要D 咩

我就自己就旅行唔想換鏡,所以推介28200

如果喺香港自己影嘅話我會揀2470GM
曲直要分明
28-200 用過一排
方便係方便 用耐就唔滿意
一直都係5000幾wor
同埋光學質素差啲啲,對於張相靚唔靚,其實都冇咩影響

但又好似唔少人都執著枝鏡係咪由中心sharp到去邊角、要冇紫邊之類

不過要開工搵食就另計啦
可能我未用耐

但真心我去旅行會prefer 焦段多過質素,除非質素真係爭好遠

但兩支鏡嘅質素黎比嘅話,我寧願揀多D焦段嘅28200, 因為旅行喺街換鏡真係好L 煩
咁我應該記錯

我果時喺永成萬成買
如果出 24-200g 然後同 tamron 28-200 一樣size同重量
一定搶到成年無貨
sony咁仆街落刀咁準

點會出D 咁嘅鏡比你玩

就算出,肯定係天價
我第一支鏡都係28-200,用到而家,如果重新揀可能會揀Tamron支F2-2.8 35-150。

不過又咁講,入門嚟講28-200性價比真係幾好,可以試下唔同焦段,之後再買想要嘅鏡。
純粹係睇個人 既影相風格

我自己第一枝鏡就係2470GMii,結果擺多過用...
依家長插35.4,影狗時就70200GMii
就算旅行35.4+2470,都係長插35.4咁滯
Same,第一支2470gm2,最後已放
好奇問 點解2470 你地擺多過用?
一步到胃
但係放會蝕好多,又有少少唔捨得
已經唔係空曠地方,同狗狗行山諗住輕便啲2470,點知完全唔夠用,影狗70真係入場券嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞