[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
巴打 唔建議你post兩邊地方
後悔買得太遲

除非焦段唔啱用,冇乜聽過有人買完會後悔
1635 焦段闊好多喎
我都唔大明成日頭重腳輕
枝鏡咁長,影相都唔會單手架啦

所以由a7c 換到上a7c2
2470 gm2
最重 tamron 50-400,都唔覺有問題。
+1 Sony zoom鏡自己先唔慣
會唔會考慮埋Tamron70-180G2
成kg放落部cii到手感好差 Sony70-200G2 f4都只係勉強接受到

去毒氣室試下囉
基本上咩鏡都應該一手托住鏡再影,增加穩定性
所以大陸吓吓100w快叉,叉到舊電1年就死,再買過新。
消耗品係咁。
睇你有無要用到50-70果段同多唔多影風景
20-70G 一支過係幾方便既 不過得f4 夜晚/室內好難影
如果你少用20mm 或者點都會搭支wide angle
咁咩option都唔會差得去邊架啦...

我自己用緊20G 配Sigma 28-70
1635GM2 有買貴無買錯呀? 35mm好好用喎
多35mm好用太多了
1628都覺得用途少窄
Sony仲出到25
如果旅行,你會帶Tamron28200 定1635GM2

我而家得兩支鏡,機就有a7c2 同a7r5
直頭笨柒
$500收,pm
C2 + 28200
Wide嗰段最多用手機補
一部機一支鏡就唔洗煩
sony刀法黎
出d到喉唔到肺但個價易入口既
踢左d新手/少筆直既人入局先
用用下就會想上埋gmii
A7R4 高 iso 垃圾過用手機影
新手一問,副廠大部分鏡都做得平過原廠鏡,焦距又齊

除左呼吸補償同A9連拍之外,依家用原廠鏡仲有咩特別優勢?
***焦段 (sorry 手殘打錯字)
我發現拎過C2 之後就唔想再拎返起部R5
變焦鏡好多時副廠無光圈環
同埋焦段多多少少會讓路
好似1635 f2.8得sony自己有
2470呢段大部分都係做28開始,除左sigma有支重到死2470
而家35GM仲值唔值得買
有大三元,想入支定焦輕鬆街拍
差距最大都係連拍 對焦速度 落唔到extender
同上面提到嘅幾多粒制 光圈環之類操作嘢
我覺得ok呀
呢枝應該冇咁快有2代
而家個價又唔會再點大跌
再加上e mount嘅35mm f1.x 嘅選擇又唔多
你成手GM鏡,應該都係揀佢㗎啦
呼吸效應 睇你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞