[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
想劣佢出黎
sigma 2870 光圈大d 又輕
嚟緊去日本想買多枝85mm, samyang 85mm f1.4 ii扣完稅4000頭買唔買得過?Sigma 85mm f1.4睇bic camera同kitamura好似斷貨
G2操作同畫質都唔錯,不過75mm變形有啲明顯
搭Sigma支 45 2.8 仲靚仔我覺得 諗緊嚟緊去日本買
如果等得不如等罪大出mk2 或者睇下yodobashi有冇貨
支85gm1代定價當年成14k

當買個保障

意外既野,真係幾小心都無用
支鏡買左唔夠一個月

鏡頭炒落地果下,filter食曬衝擊
好彩只係爆filter + 前鏡ring壞only

前玉無事
有保養既情況 500$ 搞掂曬
用緊sigma 35 2
無落hood?
我試過支2470GM前玉碎咗
有filter都碎
都有 但有時都嫌佢太大支
睇運

試過係日本 2470gm連機 跌地
但好彩全部冇事filter都冇事 不過嚇撚死
好似大家都唔太buy 16-25
我本身有28-200,本來係諗sony 16-35/4 定tamron 17-50/4,而家有支2.8又好似唔錯咁
原來咁多人跌過機鏡,我玩左年幾,都跌過一次hood,花左
16-25呢個自己覺得真係好智商稅
我都想入70200不過手感應該係70180手感好啲
ZF用家其實話插GM靚仔過插Z鏡
睇緊邊到買好啲咁
我都係睇緊 不過應該係去毒氣室分期
係毒氣室買有回贈啲分
認真咁講,以原廠講呢個價係正常
遲下應該7千幾比副廠16-28/17-28高二三千左右
屌佢係主要係搵唔到俾咁高價錢買佢嘅理由
變焦率太細,唔似16-35咁有用,而又冇其他特色
其實按呢個重量佢整內變焦+PZ可能仲吸引
至少同副廠比算有D差異化吸引力

不過雖然大家都屌佢
但好似其實訂嘅人唔算少
我用a7c2 加騰龍150-500 (仲重過70200GM2),移動嗰陣一定係揸個腳架座。
主力係左手拎,手持影2個幾鐘都無野
枝70-200 f4淨係當微距用點睇
上禮拜買左支1635GM2

而家有新鏡係咪應該後悔
rx100係咪準備全線收皮
Reddit見話M7好多國家都backorder
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞