[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
影景其實唔大問題
個袋方便嘅廿秒鐘都換到
都係睇你係咪同人去
請問大家對副廠電有冇咩意見呀?
我搵緊NP-FW50
見到Amazon嘅副廠電價錢係原裝嘅一半
仲要係有三嚿電再加USB charger
買得起機同鏡,我唔會搵舊電來博
Amazon副廠電好可能係不知名三無電

如果一兩粒就買返原廠
買三四粒我寧願係去淘佬買d有牌子套裝
直頭係割c機user韭菜
唔係機賣咁平做咩罪大思路清晰

同樣2.8 買副廠好過 1628/ 等1728g2
如果無買charger機
type c副廠電係好選擇
用緊smallrig,唸過viltrox白色幾靚仔
個人用電習慣keep住喺20-80% 換電 長命啲
佢地吹到PZ啲人用唔慣 笑死
手持自拍vlog肯撚定係11mm1.8
差成280g
岩岩新出貴 過一排價錢回落 價錢又差段距離

同埋唔係個個都鍾意用重鏡
由頭到尾淨係得你件弱智大陸狗窮閪得嚟但又鍾意笑第一批買嘅人戇鳩咋

1625定價貴還貴,如果有人唔在乎個價照買又關你撚事咩

呢度啲巴打好多都好有品嘅,佢哋就算覺得貴都識得等多半年跌價先買,但唔會懶係覺得自己好撚威咁笑人戇鳩囉

你估個個巴打好似 reganlam 你呢件憎人富貴厭人貧嘅大陸賤種咁撚乞衣格咩廢柴大陸乞衣
係咪睇咗gm1
gm2睇返其實輕得好過份
長插都冇問題
上個post好多巴打介紹我用Nikon Arcrest IiI
啱啱買左塊
但發現向前玉果邊(即係入邊)有個凹位
想問是咪正常
同樣用緊唯卓白電,大細各一
用左半年左右冇乜事
支廠電嚟講 綠聯好用過其他少少
珍 用分換都係補幾舊
細電我用過綠巨能,唯一覺得好係可以就咁叉個粒電,最近賣左部機索性掉埋
綠聯出左好多代好亂如果唔識會買錯
唯卓新出抵玩靚仔
電zoom對用慣物理zoom係有分別
不過16-25咁既焦距扭少少都扭到25
兩者應該唔會feel到有咩大分別
係sony到試過
好絲滑好唔慣個zoom ring
有車洗鬼成日咩住咩

我就係因為個PZ而諗咗好耐都無入手既人
變焦好似好虛咁
咁如果本身諗1635應該唔會考慮1625
微距嚟講 原廠90 定sigma 105好
師兄有玩航拍
有玩部mini4 pro,不過香港好少放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞