[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
巴打,咁啱我追緊post, 都想搵支二手35 1.4玩下,可pm?
蝕少少,當租鏡。之後慢慢入左35gm,50.2, 70200gm2同1635gm2,雖然去旅行2470應該幾方便不過重疊晒就廢時留多支,同埋自己覺得1.4散景正啲
Nikon都出左支天涯 佢都係時候update下呀? 靠Tamron唔得喎
入左頭尾大三元加50 35 真係無咩原因留2470
除非剩係帶一支鏡
居然? 我隻狗行山係痴到我實一實 24-70夠哂用 平時去狗party同去狗公園帶支70-200 or 富士機支70-300都係影其他狗多過自己果隻
我同你掉轉 我買哂三支大三元
我想入35 50 85定焦,但係我做嘢關係公司室內場景多2470長插又用gimbal,啲人做野又趕頭趕命我都費事換鏡都無咩機會比我用定焦
a7ii 二手~3000 當初接觸無反 /FF嚟計算唔算好?
我隻狗都痴身架,但係痴得嚟佢都會自己行遠少少去聞下花花草草,追下雀仔咁,佢行遠少少其實都要扭到70
同埋行山唔止一個人行,有時有其他朋友同佢玩下跑下,一跑就扭到枝鏡爆都係得70
數碼港嗰啲唔洗講,70200真係fit曬
仲考慮緊35GM or 40G
上面有巴打好似想收,你放比佢先
我未玩過40G,好有性興想試
不過本身有35.4,唔敢亂玩,怕玩完會出事
會出咩事
會犯天下男人都會犯ge錯
當初買2470係影個B, 但隨住佢越來越大, 跑得越來越遠, 就買咗T70180. 之後仲買埋200600
24去旅行會嫌唔夠WIDE, 有時用相機影就算
TELE 手機就難取代, 但70又爭啲咁
影人散景又麻麻
結果近兩年70180出動次數仲多
等買唯卓999
200600出場率高唔高
依枝我都諗過,二手個價太好,但係70200我影狗都夠用,加埋諗諗下加增距1.4/2倍個光圈好似重好啲,就打左退堂鼓
當年一出就買黎影個仔N班畢業, 之後咪有運動會先出, 平時攞枝炮出黎健身咩 一年都用唔到10次
所以有需要玩都係兩倍增距加APSC mode算鳩數,不過隻狗/小朋友其實無機會走到咁遠,走到咁遠就好撚危險
我果隻真係得頭2~3分鐘先會離開我身邊之後就唔會離我多過一步
一來痴腳 二來我再比較多時間係夜晚放狗帶埋部相機出去 冇f1.8都唔洗諗 所以70-200果支反而使用量低過支50.2 or 85.8 不過又咁講 有時係屋企影下隻貓都會屎忽痕蚊支70-200出黎
如果小朋友會上台表演/玩運動, 200600 + 1.4 extender 其實好好用
唔怪得,我隻狗個品種天生好動啲,會周圍走,走完左就到右,所以2470係絕對唔夠用
風景我又無咩興趣影,所以70200係我首選,2470就得個擺
好撚癲 唔敢係到9up了
搵到真愛就好
可以夾20-70
兩支搞掂20-200
唔好
200,600影b
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞