[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (131) 1625 f2.8G 月底發佈?

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
睇下幾粗同重先講
照你咁講,小三元都係智商稅
好奇最後你有有70200gmii換gii
28200 日頭輕啲?
放左gm ii
等緊遲d 入 g ii
因為唔急用住,遲d 個trip 會用得著微距,所以最後都決定咁做
冇咩問題丫
呢個幾多iso?
你果部係咩手機咁勁
我肯定電話垃圾好多
咁攝影師原廠電用1年都會發漲唔講

平時旅行用,影下貓狗既用家根本唔會用到死
師兄評論客觀啲好
邊個位唔客觀?
電係消耗品?
任何產品有選擇既情況下只要唔係買最貴
其他野都係智商稅
整返要幾錢
投2070一票
20果段用落左先發現比想像中常用
我本身都有枝35GM
但用多左排之後都係入返枝35F2.8蔡黎平時出街SNAP
張相完全無問題喎
又Sharp,除非你真係下下聞相,我RV iso10000都係照用
如果做到一樣價錢 體積 重量 就係
記得整咗4000幾
一樣都係智商低唔使交稅
a7r5+tamron 28200效果點樣
more呢隻貓圖
其實我好滿意28200...
不過見上面有巴打話同GM 無得比。。

我覺得呢個價位,咁嘅焦段,我係直頭無後悔買

我啱啱去日本撞正櫻花期,全程用28200

好處係影景用28,影人影街景用50 70 100 200 都有marco 散景效果

對焦又快,7000蚊,我真心好滿意

再望下GM 鏡,焦段無100 200 , 影街拍/ 影人就爭d 喇, 仲要講緊貴唔只個double
你覺得同女去旅行部相機會係我孭定佢孭
唔該巴打
聽你咁講,咁我更加堅定2個月後儲好錢,就買左a7r5同tamron 28200先
因為28-200真係cover到晒好多場景
幾塊玻璃加D膠加D鐵咁整色整水賣成皮野
我去五金鋪5舊水攪能掂啦
我戴返頭盔先, 定焦就一定靚d

但你要諗下去旅行,你係唔想周街換鏡

70~200 呢個焦段仲做到macro 散景, 呢個價位,我真係覺得一流

你用2470 會無左好多樂趣,但質素可能好D

不過你又唔係聞相,有無必要比貴一倍有多仲要少一半焦段呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞