[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

619 回覆
1502 Like 19 Dislike
你都CLS, 唔係殘疾人就可以破壞日本規矩
臭?
Nlm個西就真係臭喇
大陸人黎到香港,亂掉垃圾
有人批評佢
果個人把口又臭?
我尊重所有人既意見,岩傾咪講多幾句
唔岩咪算,冇需要講咁多
你認唔認同響日本問路同送禮物比日本人
會令日本人困擾?
不如程師兄你分享下點解你有咁既諗法先??
點解問路同送禮物俾日本人就會困擾??

同埋你咁強調日本,係咪你所講既野發生係香港就唔困擾??
希望師兄解答,一齊討論下
日本人不給人麻煩
亦都唔想別人麻煩到自己

我講既就係咁多,你自己參透下
而家你響日本問路同胡亂送野比陌生人
緊係強調日本
關香港咩事
你自己諗下
你無啦啦送野比陌生人
日本人會覺得用左你錢麻煩到你
日本人係唔會問路
因為自己唔識路,係自己既事,自己既麻煩
唔想將自己麻煩去問其他人
除非真係一啲專門詢問處
而家呢個世界,一部手提電話已經搵到路
同埋日本出名細心,一定會有指示牌
我唔係好叻,參透唔到程師兄既諗法

我估你想講既係 麻煩 應該係日文既迷惑
人に迷惑をかけない

我唔知程師兄既諗法啦,但日文黎講迷惑行為本身個字就好曖昧
冇一個定義係度,所以佢可以好闊包含好多野
就我所知,迷惑をかけない 其實係日本人一種 忖度
一種 群眾壓力 令日本人守規則

你下面既回覆,我一次係度回哂
因為我想了解你想問既係咪日本人既民族性?
如果你所講既野係香港有同一樣感受,就係另一回事

首先,我唔係無啦啦
我呢d叫做回禮,有人幫左你既回禮
程師兄話日本人唔鐘意收禮物啦
唔知你有冇留意日本各地都有好多おみやげ(手信)

可能程師兄你未試過俾日本人問路啦
但我自己就被問過唔少次既

希望解答到程師兄你

冒昧問多句,程師兄係日本人?
咪玩啦師傅
手信係比識既同事 朋友
你同一個識左廿分鐘既人比較?
識你廿分鐘,收你禮
人地會覺得麻煩到你

我係港日混血
我去過日本住七年
我七年都無比人問路
日本人視問路係麻煩別人
講過好多次,日本人係唔麻煩人,亦都唔想人地麻煩自己
試過有單禁錮少女案
Victim落左街,問幾個人邊度有電話亭,問人借電話
無人理,就係因為佢地覺得有人煩到自己
你可以自己搵返新聞黎睇,齋藤杏花
日本人連叫樓面斟水都驚煩到人,會問你路?
日本人寧願自己去斟,或者唔飲,都唔想叫樓面加水
既然程師兄都話自己係日本人

咁我都只有一句:你講得啱!!
日本有人問你路?
真係唔信
你講得啱!!

其實你都算知名會員,大家都知你咩料
不如你繼續開你既回帶po,學下日文
我衷心好多謝你既留言
但唔值得再哂時間係我身上,好冇??
我n2.
咁巴打真係好有上進心,身為日本人都去考俾非母語者既jlpt
真不愧係高級連燈仔

我都諗住12月祼考n1,大家加油
我邊有話我日本人
混血無日本籍
我係港日混血
我去過日本住七年

師兄可以拉返上少少睇下自己打過d咩

唔記得都冇所謂
因為都係個句:你講得岩!!
日本住唔代表有日本籍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞