[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike
有小小曬命FEEL
咁RICH
係咪都試下先但值得
應樣一開始都會俾人壓價,慢慢轉
睇哂
你要加油
活到現在 已經唔簡單
你思維正常學習能力高,絕對有能力唔使靠宗教呢啲呃人嘢去換取社會聯繫
興趣圈子係個好開始
我冇追晒文,你有冇試過考慮過用Line之類入啲架仔偶像fans group?
又可以build up自信,又可以追鍾意嘅嘢
我覺得係生理影響心理
唔知點去面對傷殘人士呢個身份

我知自己廢但唔想令人覺得我真係廢
所以我扮都要扮到自己係一個正常人
壓抑左內心,冇同人講自己既煩惱

之後返學新環境,要追quota,其他野搞到壓力爆煲
原來兩樣黎
咁巴打有冇搵過counsellor傾計?
多謝你

你個po令我係最後識左個巴打
其實你已經好好
起碼仲識自己去旅行

我唔會對你人生講啲咩
因為我睇到我嘅人生都算係失敗
正所謂傻人有傻福
活在當下
辛苦咪休息下
返下part time 去下旅行
都係一個生活方式黎
你呢類人正正就係樓主應該提防嘅對象
有理冇理R人入會
對方咩人點諗唔重要,乜都以傳教搵會員為動機
見到咩人好vulnerable就愈係jer住嚟試圖控制佢哋
多謝解釋
但有d野,例如我上面打既野唔知可以同邊個講
唔敢同屋企人講想死,同個專業人士傾好似比較好

共勉之啦,我覺得一開始同人講早晨好重要
我試過太耐冇講野,想同人講早晨但出唔到聲
記住 冇人可以話你唔得,你連自己都放棄既時候,就真係唔得
我一樣係咁,不過靠自己努力爭取,一樣可以略有所成
好多嘢的確一念之差
睇你第一篇個遊記
你好似好容易就諗人哋可能覺得你乜乜乜 而又係偏負面
盡量戒咗呢種習慣吧
你唔會諗到人哋點諗你 亦都無需要咁快就否定咗自己先
用定義黎講,我覺得師兄冇錯既
人生係可以有好多可能性

但社會總係有好多規範,先有個有共識而穩定既社會
我想試下做個大眾認同既人先
旅途愉快 之前去過四國都好掛住
多啲曬太陽
盡量keep返穩定嘅作息時間(我唔可以早睡早起的)
出街準備定耳筒 糖 薄荷吸劑
聽啲舒緩到自己嘅純音樂
糖 係比自已想嘔/暈時用嘅
薄荷吸劑 係比自己透唔到氣時用的

我係抑鬱症患者
如果清無嘔/暈/透唔到氣嘅情況出現
証明清比我好

利申 抑鬱症唔關傷殘事
巴打如果想搵counsellor 記得做啲research先

曾經去過一次,個counsellor 聽完我講,問咗我一啲問題,我好誠實咁表達我嘅情緒,最deep嗰啲都講咗出嚟,但佢完全無follow up,淨係叫我去搵精神科睇食藥

挖哂啲傷口出嚟又無辦法自己開解自己,之後嗰幾日非常痛苦

搵個好嘅counsellor 好重要!!!
加油
勁勇 要成日講野唔撚易
「挖哂啲傷口出嚟又無辦法自己開解自己」講得好 慘過唔講

除咗要搵好嘅counsellor,有部分人可能「齋傾」係無用
我知道輔導係主要俾我講,guide我用自己把口講出嚟借以疏理自己嘅思路。我之前遇過一個都幾好的counsellor但我發現我係屬於不能夠齋up嘅人。有少少作用嘅但比較揭哂啲嘢出嚟之後就session end,closure唔到會搞到好emo

或者係,對一個陌生人講完,同對朋友/家人講完之後得到嘅情感支持,後者會令我安心啲。以前我唔會同佢哋傾咁deep,但出事之後有身邊人聽到你嘅感受,唔駛講大道理,或者唔會理解全部,但會感受到「原來自己唔係一個人」係好grounding
暈嘅原因係?

呢排我莫名頭暈腦脹,嚴重會想嘔
唔知係咪自己擔心緊啲乜搞到咁
請唔請係佢地決定既,你照send就得。同埋你唔缺錢冇乜經濟壓力唔揀人工既話應冇經驗都冇乜問題,不揀工小心,好多閪工真係會返到個人精神狀態仲差
隱青都可以成日去旅行
又學呢樣學果樣 隱到咁chill
可以試,要保留「自己」,咩係自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞