[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike
多謝你
有人睇我已經好開心
可以影響到人就更加好
睇完
其實冇經濟壓力下搵到自己興趣加上屋企關係和睦已經好過香港80%人
我自己覺得每日返工放工比生活追住跑既人仲慘 返工已經冇左大半時間
每日收工計埋食飯搭車分分鐘得2-3個鐘係自己時間
如果有小朋友更加係連自己時間都冇埋
呢D人比起你生命更加冇希望
首先你係要睇醫生 然後有藥就要食
佢十年唔返工成日旅行
成日旅行 你閱讀理解攞咩?
你講既條件上係既,我算幸福
只係我係其他方面諗唔通

人人都痛苦,唔使鬥慘既
排緊期,會食左先
佢有講成日去日本
四國好玩嗎?
好正
你個po啟發左好多人,多謝你
冇錯, 唔係幸福過其他人就冇資格唔開心
何況巴打事實上係有缺憾既地方
不過既然有資源唔駛憂柴憂米, 就好似而家咁活好自己啦
唔駛同其他人比, 大部分人都會羨慕其他人, 但我地每個人都永遠唔係其他人

唔駛諗太多, 自己開心就可以, 就算要離開呢個世界都要係自己開心既選擇, 而唔係絕望咁走
想搵人傾計 隨時搵我地
因為追星而學日文係好叻既一件事,甚至可以出國追,就代表你真係好鍾意佢哋,搵到一件令自己咁沉迷既寄託係好幸運啊!
其實你都冇你自己諗得咁廢啊,依家你應該30歲左右?仲有好多時間去改變。唔需要逼自己,set吓啲小目標都好好,我曾經好低潮既時候,會成日自己一個去海邊睇日落,出咗街對我嚟講已經好叻,冇日夜顛倒仲見到太陽都好叻,試吓搵啲野讚吓自己不過都真心建議試吓多啲離開屋企,自己一個都唔緊要,出去曬吓太陽個人原來真係會放鬆啲。
同埋當你都諗到離開既一步,其實你先係無敵,做任何離開comfort zone既事都可以諗「最多咪死」,漸漸地你就會大膽地嘗試多咗嘢,仲發現自己原來都做到幾多嘢
樓主都勁 識日文
哦 咁你覺得同佢比你又會快樂d?咁你唔諗下你係咪成長到現今都活係depression?
同意樓主 鬥慘真係冇用 點解世界唔可以見到人好 其實你就好呢?
撐住 我曾經都好似你咁諗,我都會比較自己憑咩可以同身體正常嘅人比,我亦都好似冇咩好特別嘅優點鬥贏佢地 (利申我都住過大口環間醫院,都係肉眼見到有肢體殘疾)

但我同你嘅經歷係有少少唔同,可能我唔好彩/其他原因。細個讀書會俾同學bully,就係因為肢體缺陷,有啲會夾埋其他同學唔好同我挽/幫我改花名/ 特登係我面前扮我身體嘅缺陷狀況。不過我都唔理咁多,努力做好自己,讀書甚至出到黎做野我都會要求自己好高,有時候係好攰

但我選擇好好為自己人生繼續努力,為嘅唔係人地,為嘅係自己,想做就去做,想試就去試,還掂人生苦短,趁仲有時間就好好把握每一個機會。

身體嘅問題我控制唔到,醫生亦都幫唔到我,所以我選擇做物理治療/輕量運動減慢退化 唯有當個問題唔存在/唔好睇得個問題太重,試下做啲自己有興趣/一直想試嘅野

(社會係有好多無咩同理心嘅人,由細到大要面對啲人奇怪眼光真心唔好受,我都只好當睇唔到算。控制唔到其他人講/做咩,人愈大愈唔會care人地點諗,自己做到自己想做同開心就夠了。試過俾路人講啲好難嘅說話,例如:殘疾嘅就唔好出街啦etc 仲有好多好難聽嘅說話 但我想講嘅係人生係自己,最起碼唔好後悔,同埋好好照顧好自己身體🫂 根本冇野好比較,每個人都係獨一無二。)

我好明個種身體限制住好多,唯有諗下方法去突破。同埋心理健康有時都好影響到生理健康,如果個排壓力太大,都會搞到周身都痛(骨同肌肉痛)。
可以試下揾臨床心理學家/ counselor 輔導下,未必個個有情緒問題都係食藥解決,可以多管齊下。
樓主既然你有啲錢 又唔知有咩做
又鍾意去日本
不如你帶大家去旅行 寫遊記
唔使刻意去諗開唔開心
同埋你自己都識得講
你屋企人見你去旅行其實係開心
屋企經濟又唔差 相信佢哋唔會覺得你係一個負累
你喺佢身邊佢哋已經好開心
或者得閒同屋企人出去食吓嘢囉
加油
欣賞你,加油
多謝你,我仲搵緊自己方向
希望大家都幸福

我可以被這個世界淘汰,但不可以被世界擊敗
https://www.youtube.com/watch?v=cxImIlOI1YY
多謝你
而家先學識同人傾訴其實好重要
多謝你
雖然出左坑,但回想返akb真係拯救左我
我都覺得見到太陽就好叻,因為最差既時候我係會凌晨先敢出去行
不過我而家ok既,我可以正常出街

我會記住'最多咪死'呢個concept
大膽行出第一步,其實唔係咁恐怖
只係自己諗得所有野都好差
多謝你
其實程師兄只係用緊呢一種方法關心,提醒我,ok既

鬥好鬥慘鬥咩都好,comprasion真係害死人
雖然好難但點都要學習唔好同人比較
hug bro,同社工傾完傷殘人士有呢個諗法原來係好常見
但都係個句:唔好同人比

我最近都諗自己最恐懼既根源係咩,點解我會驚俾人知道殘疾人士呢個物身份,除左係別人目光,仲有俾人笑,拎我既傷殘出黎講笑
對比巴打情況係好小事,但我都而家都仲記得個情況,幾時發生,係邊個同學講,我諗呢d就係心理創傷

yolo,同朋友講返我先明白對自己好係最緊要,其次就係對愛你既人
我都學習緊唔care人地點睇
共勉之

估唔到有院友,我地見過面都唔出奇wo
我唔討厭醫院,大口環對我更加對有特別情感
我覺得院友可以同人炫耀自己住過薄扶林

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞