[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike

大家好,如標題所言我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青
我一直都唔想承認自己係殘疾人士呢個身份,所以我好拒抗同人講關於自己既野
但我今日決定行返出黎面對,想係最熟悉既平台講自己既故事出黎
除左係想求助,都想以文字去梳理自己想點

我係天生殘疾既,母胎結構異常,出世冇耐已經做左好多次手術
3歲前大部份時間住係醫院,醫療紀錄被笑稱成呎厚
手,腳有肉眼可見既殘疾,所以365日都係著長袖
有心漏問題,甲狀腺低下本來係要長期食藥
所以你會見到張白卡係器官傷殘,長期病患

阿源講過:我覺得自己係零
我就覺得自己係0.5
唔係數值上既高低
想表達既只係自己一半正常一半唔正常
活動能力大概係正常人既60-70%
從小就知道自己同正常人唔同,唔會有未來,唔知道點解自己要存在
想死但又怕

我唔會同人講自己既感受,因為健全既人再有同理心都唔會明白
俾人當怪物既目光係點,佢地唔係有惡意但每一次都係好難受
久而久之,我就封閉自己,就算係對住屋企人我都唔會講自己既事
好害怕其他人既目光,公開演講,企出黎面對人都令我好不安
我只想縮到最小彷彿不存在,發生咩事都只係想逃避

我係讀正常學校既,我前面講到咁,你地可能會以為我校園生活好唔開心,會俾人蝦
相反,我係大家既開心果,佢地寫俾我既信都係覺得我係mood maker,好笑,樂觀
我係有咁既一面,唔係假既但負面情緒都同時存在
一個人既時候呢d諗法就會出黎而我又唔會同人講

AL成績麻麻入左副學士,其實我唔知自己想讀咩就是旦入左個科
同時係朋友老豆手下搵左份intern
又同另一位朋友搞下d創作上既野
但原來我係應付唔到咁多野,新環境,新同學令我好不安
追數,追deadline既壓力,我係頂唔住既
開左學一個禮拜後既早上,好唔想返學
眼前每一樣野都好似一座座大山,我冇信心完成到
再一次我選擇左逃避
我去左薄扶林大口環海邊(附近間兒童醫院我細個住左好耐)
跳落去就咩都唔使煩
左思右想,最終都係冇勇氣跳落去

找不到自信面對,情緒又盪來盪去
唔知點樣去面對,我切斷所有聯繫,熄電話,唔睇msg
唔想同任何人接觸,呢個狀態持續左兩年
因為我仲呃住屋企人我係返緊學
所以我會去圖書館,m記,戲院hea到夠鐘先返屋企
食完飯就閂埋房門
直到兩年後要畢業我先同佢地講
但我都只係講我畢唔到業

每當提起呢個問題,情緒都會變得暴燥
佢地都冇再提喇,只係間唔中會叫我搵工
我好hea咁見左兩,三次都冇下文
呢個狀況又持績左一年

我會形容上面既狀況係我最差既時候
盡量唔出街,唔同人接觸
如無意外,呢個狀況會持續到今日
但意外既發生就係隱蔽既時候
我鐘意左睇akb48,佢地填補左空虛既心靈
而佢地將會開一場里程碑式既演唱會
我好想去
就係咁,我一個人飛左去名古屋

此後,我不斷去日本參加活動
自學日文,學習日本文化
直到2019年

會去旅行仲算咩隱青??
唔知大家點諗,但我的確係NEET,Not in Education, Employment or Training
呢段經歷雖然不足以令我走出黎,都仲係驚同人接觸
但起碼令我可以同人表面溝通到
係異國講非母語原來會冇咁大壓力

屋企係我既comfort zone亦都係comfort prison
偶而離開呢個地方,對我心情上都幾有幫助
同埋去旅行既日子充實好多,冇時間諗其他野

2019年後發生左好多事,社會好壓抑加上被困香港
唔止我,相信大家都唔好過
呢幾年,意識到身體愈黎愈差
手痛,腳痛多左,腸胃差左,甩頭髮,心悸....
今年年頭開始唔知係中covid定咩事斷斷續續咁病下好下
當我頭痛發燒左幾日,覺得好無助
諗起之前睇既一本書《 無緣社會》,深信我唔係孤獨死就係自殺死
控制唔到出生,至少可以控制死亡

係時候喇
一直都有留意新聞,邊度jump係最適合,最高成功率
親身去左幾個地方視察,已經揀定左邊一度
有左決定後,發覺做咩都係冇意義
唔想上連燈,睇yt,fb,打機
只有上兇宅網睇自殺新聞,從中好似得到d勇氣
寫好遺書
最後想同屋企人食埋最後一餐飯

清晨,係相對比較少影響到人既時間
人生最後幾個鐘
重睇左《 大隻佬》,種咩因得咩果
我係抵死既

訓左係床,又開始諗好多野
突然有個念頭,我係咪可以有第二個選擇

明明你有得揀
點解要逼到自己走投無路
咁你點解又要放棄自己呢?
我沒辦法

諗起屋企人,我當然知自己係負累
我走左,佢地會輕鬆好多
一直都係咁諗
一念天堂,一念地獄
當你負面既時候,你睇既所有野都係負面
佢地既心願可能好簡單
個仔係身邊就夠喇,其他野都係其次
就咁走左去唔係解脫,係不負責任
我想陪住佢地,至少唔好令佢地擔心
想改變,但我已經唔知點做

有一樣野係打呢篇文,回顧自己先發現到
大概係好早既時候已經有抑鬱既症狀
我都知以我既status有情緒問題係好正常
只係唔知道當時咁樣已經係抑鬱
一直以為自己控制到情緒
原來咁只係壓抑

不知不覺就打左咁長,多謝睇到尾既你
好猶疑係咪真係要po咁私人既野上黎但我知一定要變
大家有咩想問,想講,想屌,無任歡迎
食藥,死頂,返工
人生就係咁
冇返工仲有錢去旅行即係有返咁上下家底啦
有經濟能力嘅隱青已經幸福過好多人架喇
大把人日做夜做飛機都未搭過,睇開啲啦巴打
試下返教會

認識基督教嘅世界觀
用耶穌嘅思維去理解人生

原來 , 人生可以有另一種玩法

https://lihkg.com/thread/3646068/page/1

https://youtu.be/wQJXOAKvSqM?feature=shared
應該用追AKB既錢留學日本學日文
我仲未見精神科,冇藥食
日日都死頂緊
仲未有方向
返教會啦
人點都要有群體生活
信仰可能幫到你搵新方向
試左先 唔得再死都唔遲

搵下有無d轉幫隱青既社工 由佢地幫你重新認識社會好過你自己面對

加油
殘而不廢

殘: 可能天生, 你冇得揀

廢: 你可以揀唔做廢人
係,呢點我唔否認

我知道我係幸福既,但個腦就係不由自主既諗負面既野
可以試下,因為我見d耶教徒表面上都幾nice

有冇邊間比較正氣??
我個人推介宣道會

全世界 教會地址

https://lihkg.com/thread/3476315/page/1

18區 教會地址

https://c3acc236.caspio.com/dp/dbfdb000a99c192038d942b8b21d

灰心的人,請進。

https://lihkg.com/thread/3239927/page/1

禮拜日 , 10am-11am
行入任何一間教會
完咗聚會可以問人 , 話想搵牧師
見到牧師 , 同佢講想參加教會小組
牧師就會幫你安排~

【 認 識 基 督 教 ? 】
https://lihkg.com/thread/3594389/page/1
留學日本,即係要返學要面對人
我當時就係唔想同人有咩接觸
我建議就唔好諗太多啦
而家鐘意做咩就做
諗太多都無意思
諗又無意思 唔諗又無意思
咪索性唔諗囉
活在當下
有咩好食就食
有咩想睇就睇
有咩想做就做
成日諗將來會點 真係辛苦嘅
我都係過來人 我明白你 (利申番: 長期病患者,唔能夠離開香港)
當然keep住唔番工 呢點的確係有改進空間嘅
嘗試下有冇D簡單又唔洗對人嘅工作囉
例如: 幫人上下字幕、剪下片
而類工作都係比較彈性,做幾多有幾多就洗幾多

都係果句,活在當下,未來?理撚得佢
多謝,有冇邊間比較正氣推介??

見左社工,講左出黎我覺得舒服左
但我更加想見精神科,我想知個問題有幾嚴重

都打算搵個轉幫隱青既社工幫幫手
送下外賣先囉
我以前個諗法好負面
既然我都廢既,點同正常人鬥
不如唔好做啦

而家我了解到我唔係要同你地鬥
係要同自己鬥
殘疾人士不止一個名人,在乎你自已想行一條咩路。現在有電腦協助,比起過往已經無咁困難,寫到個好故事已經係個方向。
想問好耐,宣道會,好多咩咩會,其實有咩分別??
如果你係女
你值得一段好嘅感情

如果你係仔
gi fuck yourself
多謝巴打,共勉之

我就係好容易會焦慮,諗好多野
一直都想改但真係忍唔住諗

都打算學返多d技能,精進自己
剪片有冇咩課程可以學定yt已經學到??
多謝建議
我真係打算做步兵試下先
低門檻 隨時做同唔做都得 每次遇既都係唔同人 收入有返咁上下 不問過去

實在係好適合隱青重投世界
多謝,做到個正常人已經好夠
我都覺it係一個方向,不過我數理差
讀Boot Camp個類野會唔會有用??
fuck myself
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞