[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike
多謝你
分享自己既生活就未必喇,寫呢個旅程都係想紀錄自己既轉變

屋企人/真正愛你既人真係好重要,我最近開始會攬下佢地
講i luv u,有d野真係要講出黎
多謝你
個邊環境係對比其他公立黎講係幾好 啲護士都係細心同有耐性好多。不過大口環入面都多複雜/嚴重嘅cases

其實都係好易有尼種想法,不過我都嘗試慢慢放開,唔好理咁多人地眼光。同埋你都講得啱,驚人地拎黎講笑,但如果人哋真係拎黎講笑只好當對方無知同冇咩同理心,唔好放係心入面

同埋每個經歷都係一種歷練,你都捱過左 可能平常人都未必捱過到,所以多啲欣賞下自己
Btw 細個見過醫院入面有幾棵大樹菠蘿樹 你影個啲相,除左後面兩張冇去過,其他都個陣日日經過 個物理治療都算幾多設施同有水療,不過我都好耐冇返去。
我都住過瑪麗,大醫院比較冷冰冰
大口環呢邊環境真係幾好

好多人可能覺得住醫院好慘但我個陣住大口環係幾開心
有書讀,有機打,有朋友,環境好,姑娘醫生都好
下面個兩張相係醫院出去海邊個度,環境好靚
以前出醫院最遠都係去到呢度

岩,人地點諗控制唔到
欣賞自己真係好重要

巴打,你而家點呀,過得好嗎??
要信「耶撚教」,揀天主教

基督教太多分支,又有「異端」,天主教唔係完美,不過你可以當佢大公司,全球都有同一standard,甚至彌撒讀咩經全球係同一篇

最緊要係,天主教唔會好似基督徒咁chur。再擔心嘅,去跑馬地或者堅道嘅天主教堂,果度大部份都係有錢佬,邊有人咁得閒「呃」你
day 1 #51
day2 #185,214,249,267
day 3 #308
day 4 #321,336

告別貓貓後,黎到女木島
我地有2個鐘,之後就一定要搭尾班船走

女木島相傳就係桃太郎帶住三隻動物去打鬼既鬼島
呢度最大景點就係桃太郎山洞
由於係山上,佢地都貼心地安排左巴士上山
時間有限,買飛衝左上巴士先

其實個style似虎豹別墅但小島風光樸實無華

我特登行慢幾分鐘等其他人行先,想獨享景點

樓底低,冇咩新鮮空氣,氣氛加燈光
感覺唔太舒服,硬係覺得真係有鬼

快快手睇完就走,呢度最出名係山頂可以望到高松市區
就係咁囉,未叫好驚艷

成個山頭真係得個洞同公園,如果有櫻花會多d野睇
咩都行哂但接你落山架巴士仲有成9個字
睇下google map,屌,係度等不如行落去
我最後應該快巴士半個鐘

女木島同easter island直線距離14000km
但唔知點解要擺個摩艾像係度

離開女木島,我係有點失望
不過夕陽幾靚就算啦

問心,我一定係鍾意男木島多d
如果唔係小誤會黎左男木島先,我應該唔會行山
就唔會發現呢度原來咁靚
有時候行錯路,可能唔係壞事

晚餐返去商店街食早幾日食唔到既燒肉
我而家先知我揀左燒肉個邊好似冇食到宮崎牛
都係食大路野,牛舌,五花
普通質素

自己就最鍾意中落カルビ(牛肋條)
牛味濃有咬口加埋個佢個腌料,正撚到

最後埋單叫左4碟野,飯,菜,酒,好似8000羊

返到去,睇睇下波就訓著左

day 4 完
依家都未好返,但好努力咁生活 繼續去做同試自己想做嘅事
不過依家都咁多年,都習慣左同個病一齊共存。係有時候得返一個人先會亂諗野,但訓醒又新一日 唔理咁多,見步行步。
希望今年可以身體進步多少少,前2年差左好多,仲努力緊揾方法去改善
講起有書讀 我細個好憎護士長迫我落去紅十字會上堂,淨係想留係病房睇電視 瑪麗我未住過,但去過個邊覆診,都係大口環friendly d。同埋大口環定時定候會有好多唔同活動/partys/ 小丑黎同啲小朋友挽,係開心好多,叫做苦中一點樂

你明我意思
你已經比好多人好
好多人一個月踏足三十日
日日踏12碼
都係搵唔夠兩皮

做人為咩?
為錢
咩都係講錢
你買衫褲鞋要錢,旅行要錢,食飯要錢,搭車要錢,你而家上連登出post 部手提電話 上網費都係要錢,甚至去士多買三蚊一枝水,都係錢

你十幾年唔返工,成日去旅行
呢個係事實,我無貶低你
正正經經搵份工啦
保安好啲好做
好岩你而家呢個情況
可以同個病共存已經好叻,我都係而家先做到
布望你搵到方法改善

以前有好多明星會黎探病,我試過俾黃家駒抱過
試過同狗醫生玩俾狗追但都仲係鐘意狗
諗返都真係幾多野玩
明白既,多謝你
如果搵到工我一定會通知師兄
發覺做咩都係冇意義
唔想上連燈,睇yt,fb,打機

應該好多人都係咁
我諗你真係唔太了解傷殘人士係社會生活有幾難/遇到好多問題。唔係要比較,但佢地就算讀到高學歷都係比平常人難揾工,特別如果係肢體殘疾。no offense, 唔係幫佢地揾藉口。

太多公司/老細會寧願請肢體健全> 有缺陷,有時唔係佢地唔努力,而係好多公司怕麻煩(雖然依家已經多左好多公司肯聘請佢地,但對比平常人,揾份工唔係咁易。)不過真心建議佢地盡量璽入社區同揾啲自己可以handle 到嘅工作 同埋人生唔係淨係得揾錢,仲有好多目標可以做,耐何香港教育/社會都睇錢太重
都真 其實唔算悶,每日時間都算過得快
如果係普通公立大醫院應該真係悶到抽筋
So?
*融入
day 5 豐島

香川縣食烏冬做早餐是正常不過既事
又去左車站前間烏冬店
今次轉試肉烏冬,呢個幾岩我口味

行過車站先知隔離個商場今日開幕,之前仲奇怪緊做咩成棟野唔開
原來係整緊

咁就岩哂,等我返黎行就岩岩好

可能去豐島既人唔多,坐40人既船仔就夠
一轉眼,就去到豐島
豐島睇落比直島細/簡單,冇咩大既建築物
一落船就係唔太大既遊客中心,租單車,紀念品

遊豐島比較多人選擇踩單車
好耐冇踩過單車,但想試下自己仲識唔識踩
租左單車發現自己都係舞唔掂,職員見到我咁都stop左我
唯有搭返巴士向另一個港口出發
豐島有兩個港口,中間隔左座山,而豐島美術館就係山中間

但我第一個目的地係 心臟音資料館
落車後要係15分鐘左右

我行去既時侯係不斷被單車超越
當刻唔開心,因為覺得自己既人生就係不斷俾人超越
點解自己連踩單車都做唔到

但行到去呢條小徑,心情由悲觀變得警戒,想探險

行過呢段路見到既係絕世美景,心情豁然開朗
當刻真係忘記左負面心情,只為美景而驚訝

靚到唔識形容
心臟音資料館
其實得3樣野可以做

館內既裝置藝術

推開大門,明暗交替閃耀既燈光,起伏有節奏重低音
組成一個模擬心臟既地方
感受由感訝去到平靜

https://www.youtube.com/watch?v=wywxqvFJqy8

聽人地既心跳
聽左唔同人既心跳先知道可以有好大分別
有人又急又重,隨時心臟病發咁款
有人好平靜
但就係冇一模一樣

錄低心跳令佢成為資料館一部份
我有心漏所以好想知道自己心跳物理上係點樣
會唔會好怪
意義上,亦都想知心底既自己係點諗
所以我選擇登陸自己心跳
意外地我覺得自己好正常

我將自己留左係度,有機會就探下我

呢度實在太靚,唔坐返陣係對唔住自己

睇下海,聽下海風,食住包又係簡單但舒服既回憶
雖然好靚但我都係要手禁電話
我要重新book過豐島美術館時間,時間book得太晏
要改早d
咁靚,真係唔捨得走
為左記低呢個景,買左張postcard寄俾自己

hey,廢物:
希望你今次可以重新做人
24/3/2024
關香港社會教育咩事
我上面講左
呢個世界咩都係講錢
買衫褲鞋要錢,食飯要錢
就算你話有興趣玩,都係要錢
攝影要錢,畫畫要錢,整蛋糕要錢,跳舞要錢,行山都要錢
搭車去行山要十蚊都係錢
但你自己諗,樓主呢十年有無返工賺過十蚊
你而家用手提電話上網覆連登post都係要錢
手提電話起碼5-9k一部,上網費一個月200 ish.
特別樓主鐘意旅行,平平地一次最少都10k.
你人生唔係為錢?你同老細講返工唔收人工囉
day 1 #51
day3 #308
day4 #321,336,382
day5 #395

離開心臟音資料館,我予約左一個鐘頭後既豐島美術館
可以慢慢行過去
開始上山

段路都ok辛苦,冇諗過又要行山
打算返黎學踩單車,我一定要係呢度踩一次單車

再上就開始見到瀬戸内海

美術館就隱身係呢舊石?(唔識形容)入面

模型圖

入去前,會經過飽覽瀬戸内海既小路

美術館冇展品既,正確黎講個美術館就係展品
自然,陽光,風,水,時間,建築物 混合一齊而成
水唔係靠落雨聚集而係佢地上會有小洞放少少水出黎
水就會隨建築,重力而匯聚流動

我會用純粹黎形容

旅人好似夾埋咁會係圓洞下聚集,坐低觀察,冥想
仲有鬼妹係度訓覺
用禪黎形容唔知正唔正確,感覺就係奇妙

係度唔知留左幾耐(應該都用8,9個字)
有d肚餓,諗住去美術館cafe食野
但見到一堆人圍圈圈排排坐,你我望我眼咁食野
好撚大壓力

決定出返去行多幾步路,因為我之前見到有架流動pizza車
好好彩,做到最後一個客

老細係一個大約3x-4x既留so男,車入面有個爐焗pizza
講左我係香港黎
老細竟然講:香港而家好大鑊wo(大変)
我梗係反駁隊上身:咁係因為你悲觀,而家由治及興呀(下刪10000字)
お前の考え方はとでも悲観的なせいで、今は由治及興だ。

老細見氣氛咁僵:我以前黎過香港架,去左tst,cwb,山頂咁囉
反問老細:你冇去迪士尼咩,日本人好似一定會去
佢:有呀,有呀,本來仲想去ocean park
以日本人黎講,老細算對香港幾有認識

我以為佢咁早就收工,原來佢而家渣返車出高松市區擺檔
好有生意頭腦,日頭就入黎做獨市生意,晚黑就返出去

呢個margarita 1300羊,獨市一定小貴但都幾好食
加埋個景又好似抵返哂

打卡勝地~~~

搭巴士返碼頭了

豐島橫尾館
藝術家改造老舊日式房屋變到超現實

古井,直覺覺得係封印住貞子

廁所出門日式,入面又勁cyber

屋入面唔影得相,佢地下木板改哂做玻璃
清楚睇到下面連接出面庭院既小溪
大煙囪,別有洞天

橫尾館都算有趣.將好撞既元素擺入去一間屋入面

去左士多買野飲抖抖
豐島lemon cider,老細提我要慢慢飲
因為支野好夠氣
好飲推介,堅夠氣,口感清爽細膩
好似300羊,抵屌

時間差不多就上船返高松
船程中我訓著左,加上隻船細好浪
我上船個陣仆低左
唔使擔心,係瘀左冇咩大礙
咁係因為你悲觀 笑咗
自此呢個世界多一個人識香港潮語
day 1 #51
day3 #308
day4 #321,336,382
day5 #395,397

行下今朝講個新商場,多人就梗
入面既野都算小貴,偏精品類

有歐洲野食,有外國貨,香港賣20蚊既北歐果jam
呢度賣緊過千羊

見呢間買大福既咁多人排,好似有魔力吸我埋去

我都係跟人,買左個個個都揀既士多啤梨大福同外形好獨特mont blance大福

肚餓所以過左隔離商場仔,立食壽司鋪
立喰い寿司 七幸

高松呢邊唔盛產漁獲,所以冇人推介壽司
但呢間係tabelog都有3.5分,算唔錯
一黎就問下有咩推介
鰻魚,吞拿同唔知咩魚
推介得就要哂啦
鰻魚係好食既,我估都係中國鰻啦
但肥美,醬汁+燒過都係好正
另外兩款就普通啦

追加左king salmon,buri
都係普通但好厚切
食左5樣野,埋單都要2千幾羊
感想就係,鰻魚好正

呢刻時間尚早,5點零
返酒店擺低野先
食左mont blance大福,原來入面都係士多啤梨
我覺得係多舊魚,就咁士多啤梨大福已經好正

出發下一站屋島夜景
我係有去過日頭既屋島但睇左巴打既分享
先知屋島係假日先有巴士係夜晚上去
想去既巴絲記住check左先
屋島站一出就見到架巴士等緊我
包車

雖然d相影出黎幾光,但實際係黑到仆街

要開住電筒,一條友係有小小淆
經過屋島寺,有條分差路
一條去咩咩城跡
唔係講笑,真係驚

另一條去觀景台睇景

日頭靚

夜景更靚

香港夜景靚在居高臨下咁望住摩天大廈同維港
高松夜景就靚在一大片平地萬家燈火

望海莊,自稱the best view hotel

其實個景同我地睇到一樣
check過平日都係兩萬羊一晚,唔貴
自駕既可以諗諗

山頂仲有座外形好有趣既建築物

比起日頭,夜晚既屋島又有另一番風味
人少少,如果兩個人係度談心都幾正
這些機會不是屬於我的.........

留左係度一個鐘左右就要搭巴士返去

屋島琴電站
仲係維持住舊式木造設計

晚飯就係呢間巴打推介既大阪炸串
いっぽん

先揀左個推介拼盤,有10條炸串+土手燒

佢唔係一次上哂既,即叫即炸分開咁上
入面係咩我都唔記得喇
之後再追加多5條
特別影隻蝦,因為店員講蝦頭都可以食同要落鹽

埋單食左15條,3千幾羊

好唔好食?
炸串就係高熱量,醬汁又咸,但你又忍唔到口想食既junk food
加埋杯酒,好食係其次,心靈滿足先係最緊要
間唔時咁樣真係好爽
如果我有朋友,一定同佢食炸串,隊啤吹水
bucketlist 1/100

好滿足咁返酒店訓教
day5 完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞