[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

619 回覆
1503 Like 19 Dislike
一次唔得咪兩次囉,俾d信心你
巴打 我就算四肢健全都係同你諗法差唔多 一直係生定死之間徘徊

你肯Share你自己經歷已經行左第一步
人人都有自己煩惱,面對佢
你都可以share出黎行出第一步
day 1 #51
day2 #185,214,249,267
day3 #308
day4 #321,336,382
day5 #395,397,400
day 6 #408,463
day7 #487
day8 # 506,507
day9 #511,513
day10 #517

返到去大街道,見到附近有間叫坂上之雲博物館,坂上之雲係一套以明治維新時期為背景既小說亦改編左做電視劇,地點就係松山呢度,我未睇過套劇但有時間咪入去行下

都係講下歷史,騎下假馬

呢棟歐洲建築叫萬翠莊,群山環抱都幾靚

晚餐揀左呢間食鄉土料理
愛媛名物咩都有,一上檯個下咁多野覺得好勁
但唔好食既,所以唔推介

返到去開電視,即刻屌左出聲
聽日落大雨

咁我plan左聽日去下灘,落大雨去黎都冇用啦
好撚灰,落樓下7仔買野食慰藉下自己

day 10完
我係自動波,搵私人師傅
棍波搞唔掂呀
爸打,講得好L岩呀
留名支持樓主
day 1 #51
day3 #308
day7 #487
day10 #517,529

DAY 11 石手寺
早晨
今日唔去komeda,去左酒店對面既coffee shop
幾有氣派就試試佢,以為呢類老鋪點都會有老主顧

由入場到走都係包場
靜靜地食完個早餐

埋單個陣老闆娘推介左我去道後溫泉附近既博物館

好,下一站就去道後溫泉
不過我係去附近既石手寺
石手寺由於係四國遍路既其中一站
一大早已經有人過黎參拜

寺廟,神社都係神聖莊嚴既地方
有時候入到黎會覺得成個氣氛唔同左
成個人變得好平靜
唔係所以有寺廟,神社都會有呢個感覺
好講個人狀態同環境因素
係石手寺我感受到

本來冇諗住買禦守,但見有個禦守--再生
好岩我而家既狀況

呢座堆滿佛雕既小屋,不其然諗起隻狼既佛雕師....

係行上山去道後溫泉既路上,係呢個石壇後面發現左一條隊道

唔知通去邊,但直覺同我講繼續行會見到大黑彿母
火佛修一,心薩嘸哞

危險引誘著我前行,打開iphone既小電筒,睇唔太清迎面而來既係人定係佛母迎接我
一對年青情侶,只敢微微點頭,生怕一點說話都會打亂氣氛

向分支路前行,盡頭係一堆佛像,木欄後比六合彩更整齊排列
供奉某位不知神明
莊嚴神聖既佛像,呢一刻詭異無比

此地不易久留,經過一排紅帽後
我冇見唔到大黑彿母
回頭一看,原來呢度先係入口,返到去石手寺
只係我岩岩冇注意到呢度

既然知道呢度唔恐怖,我原路折返
再前行,發現好大既銅制丹爐??

進撃的巨人風佛像

行到返去道後溫泉,又問左要幾耐先可以入去浸
而家十點半左右都要等個半鐘
我諗都係冇緣喇

但我同魚糕有緣
呢間琴日冇開既魚糕店

即炸既野,大概都唔會難食
只係後悔冇食到太刀魚卷

搞緊櫻花祭既道後公園

仍然係未開花

coffee shop老闆娘推介既係呢度附近正岡子規博物館
我冇去到,因為琴日睇完坂上之雲博物館(佢係入面既要角)
冇咩興趣.....
聽日再認真睇,
不過巴打都有本事周圍去呀
多謝你
都只係做自己做到事
好彩佢唔係嚴重抑鬱嗰種,如果唔係呢段說話其實係有傷害性樓主家底真係俾比多人好。

但我明你想表達咩,因為我自己都係做咗好耐嘢都無搭過飛機去旅行,因為低收,賺錢唔多又辛苦唔捨得使,直至30頭先第一次去旅行。
Hello巴打
訓唔著睇連登碌到你個post

好想好想同你講聲加油
同埋真係覺得你好叻
表達能力好好同埋好有自己想法
我地作為一個人生活係呢個世界上
已經係一個成就
所以巴打要好好過生活 做自己想做嘅事

做咗30年人 一路都對人生好struggle
成日將自己同人比較
好想搵好多錢 識好多朋友
睇Ig見到其他人生活好多姿多彩又會好妒忌
但又覺得自己introvert性格拖累咗個人
而家生活叫不過不失 但絕對唔係自己理想中嘅咁

一路問自己
人究竟要點樣過生活先叫有意義
有努力嘗試改變自己 踏出多幾步
但可能咩都唔好諗 活在當下 已經係最好嘅選擇

多謝巴打 直覺覺得你係一個好好嘅聆聽者
打下打下打咗咁多廢話
希望你唔會覺得我煩
你要繼續努力同埋身體要健康 試下多做運動!

Btw我都好鐘意AKB
一聽佢哋啲歌就覺得好元氣好有力量咁
巴打多謝你,你肯分享自己既野出黎
我當你係信任我架喇

最近上左個課程,明白到人既思想(大腦)就係會不受控地同人比較,
踩低自己,諗太多過去,擔心太多未來
唔只我會有,巴打你會有,其實人人都會有
既然排除唔到呢d諗法,觀察佢地,同呢d諗法共存

人既思想鐘意控制一切,但你既思想冇能力控制你既行為
最重要既係我地既行動

我以前一直覺得自己既人生冇意義
只係錯誤咁認為人生既意義就係社會上要求你做到既野
而呢d野係我認為自己唔會做到既野
咁都係導致到我覺得自己好廢既原因之一

又quote返倪匡先生既訪問:
我所謂的學問,並不深。種花、養鳥、飼金魚。簡簡單單的樂趣,都是學問。看你研究得深不深?熱誠有多少?做到忘我的程度,一切煩惱就消失了。你已經躲進自己的世界,別人干擾不了你。

如巴打所言,改變自己,試多d野
可能就會搵到你想投入落去既野
係追逐既過程可能就係人生既意義
活在當下,可能我地唔係rpg既主角只係一個npc
但npc存在就一定有佢既意義係度

btw,巴打推邊個
多謝你絲打
憑自己實力去旅行係你努力既證明
去左邊度??
之前有人同我講咗句嘢
“Comparison is the thief of Joy”
一想同人比較就諗住呢句說話
Focus返係自己生活真係會開心同舒服啲

巴打你一啲都唔廢
學你話 可能我哋只係做唔到呢個社會要求我地做到嘅嘢
但唔代表係垃圾
人生意義都係自己賦予的
Share多啲旅遊嘢 好好睇呀

我雪推
但疫情個時退咗坑
係佢話畢業先留意返
巴打有冇睇畢業con同最新MS
正到爆 真係夢回盛世
我諗我可以追多一兩年
好認同,最重要既人就係自己,擺返d時間係自己度
呢句我袋落袋了
希望巴打都搵到人生意義
多謝但旅行野都係share埋呢個就完

巴打竟然係回坑,而家都冇留意akb喇
都係fb見到d消息先知邊個邊個要走喇
柏木都真係勁,可以做idol做到今日
day 1 #51
day3 #308
day7 #487
day10 #517,529
day 11 #533

返左去松山jr 退返琴日買個張pass
蝕左幾百羊手續費
我當下係唔開心
好嬲自己做錯決定
本來有機會係最好既時間去下灘
但就因為自己on9白白浪費左未必再有既機會
諗返起自己做錯過咁多決定,心情又再低落

行去食lunch既時候,個天睇怕都就黎落大雨

間鋪位於商店街小巷有d難搵
但入到去都係full哂既,因為佢係一間旅遊書會介紹既名店

成為左最後一個客

鋪頭係家庭式經營,都有D時代感

松山名物,鍋燒烏冬
其實就冇咩特別既,只係湯底同拉麵一樣都係甜既
相信甜湯底係愛媛既飲食特色

呢個下午,我都打算係呢條商店街hea
有好幾個鐘,行就行唔唔到咁耐
google到附近有一間戲院,我又去左睇戲
上次去既aeon mall就係大院線,即係mcl,百老匯
呢間係商店街既就只係得一個院既迷你戲院

相對佢地就會播非主流既戲
例如呢套 白日青春

我都冇諗到係日本鄉下,商店街一角既小戲院會播香港電影
但佢係下輪放映,所以我係睇另一套戲
橋本愛,仲野太賀 主演 熱のあとに(熱情過後)

幾年前日本有單新聞,有條女(aimer)拎刀隊牛郎

根據單野為藍本發展落去
觀影感受都唔差

開場前,係商店街d橫街窄巷都發現左唔少有特色既小店
單講商店街規模,呢度應該係四國最好行

係舊式麵包鋪買左瑞士卷,甜到食唔到

睇完戲又未肚餓就返左酒店先
到肚餓到想出去食,大雨到行唔到出去

好彩隔離有間7仔,太多叮叮我選擇困難
諗左好耐先揀到肉醬意粉加多個菜
味道都唔差架

再加多個布甸

心情麻麻既day 11完
支持你
好不容易
難過時唔好勉強自己 就OK
有力量就做多啲
人就係咁樣的
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞