[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike
點解會去旅行?其實係本身就plan好既
不過就係兩日前,情緒突然爆發想jump
cancel哂酒店,係hke機票冇得cancel

我決定走返出黎
當散心又好,唔好蝕俾佢又好
兩日後,我黎到香港機場

唔知你地會唔會係飛前一日訓唔著覺
我會
而我係唔知驚d咩,要焦慮d咩

既然都醒左,不如早d入機場
就算d野唔好食都一定係食飽先上機

想講埋點解要寫低呢個旅程
前面有提過既書《 無緣社會》,佢有提出方法點樣去改善,改變
就係與人結緣,重建conncection
咁第一步就係同人講野,交流,突破自己
所以我想紀錄低遇過既人同事,仲有自己轉變既心情

仲未講點解要黎四國,最主要就係我想去d唔會太多人既地方
太多人既地方我會驚同轉換唔到心情
其次就係十幾年前有套日劇’遲開的向日葵’
取景地係高知既四萬十,一直對呢個地方念念不忘想去睇下
最後要感謝係連燈出四國po既巴打(面具男,月光巴,諸法無我)
你地既遊記令我覺得四國都好似幾好玩同學左好多野

DAY 1 香港-高松
DAY 2 直島
DAY 3 高松
DAY 4 男,女木島
DAY 5 豐島
DAY 6 金刀比羅宮
DAY 7 高松-德島
DAY 8 眉山
DAY 9 鳴門,大塚國際美術館-愛媛
DAY 10 道後溫泉
DAY 11 松山
DAY 12 松山-高松
DAY 13 紫雲出山,高宮神社
DAY 14 高松-香港

正式開始

3個半鐘就到左高松機場,好細,同時段得我地一班機

時間返返去飛機上面先,好快就搵到傾計既對象
我就坐左中間位,左右兩邊咁岩都係差唔多年紀既男仔
以前既我上到機一係訓,一係拎部tablet睇戲,一定唔會同人傾計
我首先同右邊仁兄傾計,因為佢好似好無聊
原來佢唔係獨遊,只係同女朋友分開左坐
而左邊個位就睇緊烏龍派出所,就用呢樣野同佢打開話題
講下行程講下動漫都傾左個幾鐘,我自覺都算正常溝通到
多謝兩位,希望冇嚇親你地

入境攞行李都好快,唯獨係女海關要check我全身,gip要過x ray
一開始佢地好似覺得我好可疑,check完冇事又好好禮貌
男海關主動問我係咪鐘意spy family
係呀,好好笑呀,你都鐘意??
又成功r左幾句水吹

你唔揸車就係搭巴士出去,一出去巴士已經等緊你
可以見到機場附近真係咩都冇

40分鐘就出到市區,一落車個下比想像中凍
今朝食完野到而家都4點幾,本來想checkin完先食野
但都係要入7仔食少少野,日本便利店就係屈機

因為我早兩日先book酒店,都唔期望book到好野
但又有意外驚喜wo,值得推介
高松park hotel

佢係玩冇人check in,有個ai係度幫你搞

但我都係搵左個真人同我搞
咁先可以同人傾到計ma
順勢問下staff有咩好食,有咩推介

趁staff入左去拎野,同個ai傾下計
問下ai叫咩名,佢話自己冇名既,只係一個ambassador
staff行返出黎應該覺得我好怪
又講左一大輪先上去放低行李
講埋間房先

因為最近先翻新,床係新既
unit bath都係新淨,其他就一般business hotel咁
入房係用密碼
行去商店街3,4分鐘,我覺得算ok,可以推介俾大家

一早已經諗左去aeon mall買野,因為佢收9點,係四國黎講算夜
都係要搭巴士過去的

呢個aeon mall都算係細,我大概用左兩個鐘已經行哂買埋野
最驚嚇既係當日星期一1800,係好似死城咁
店員多過客
aeon超市已經係人流最好

food court先恐怖,得3間鋪2檯客

唯一可取既係有好大間montbell

買左蕉,少少野食,藥,衫就走
都係返市區先食野,揀左一間10個local有9個推介既名店
食骨付鳥既一鶴

名店真係名店,係入面食要等唔知幾耐
外賣都要等20分鐘
咁順手買多個飯返酒店食算

等既時候就行下商店街
四國係鄉下,但高松係城市
商店街都係有d野行下既
至少都有間細細地既donki,大國

返到去開餐,骨付鳥係正既,調味咸咸辣辣,若鳥幾嫩口,好岩送飯送啤酒
雞飯就一般,味道普通,又淋又散

食完沖涼訓覺本日完
今日都講左好多野,目標達成
https://youtu.be/UtF6Jej8yb4?si=1XSPRqatDIgpm11g
我睇完你篇文 腦海就出現呢首歌
加油 你可以的
其實睇你寫野,你係個思路好清晰嘅人,表達能力亦都好強,睇你經歷亦都識到朋友,同人夾到,唯一可惜嘅係你無將你心裡感受同人分享,谷到自己爆左,同埋因為自身殘障,合理化自己嘅悲劇,自我實現預期。

所以,你講得好啱,一念天堂一念地獄,你本身身係無問題的,希望你有一個新嘅開始
睇精神科醫生,食藥
唔好怕labelling
反正你都揸緊白咭
no offence, 因爲我都有睇(但覺得stable自己停左藥)
恭喜你
直面自己嘅問題,整理好用文字同大家分享係唔錯嘅第一步

但同時你要小心
呢一刻你可能覺得鬆一口,諗野亦可能正面左,想變積極
但呢種正能量,係可以好快消散的
人類始終係群體生物
你生活上唔做啲改變,接觸多啲人親身交流的話,好易會跌番入抑鬱嘅輪迴

上面有朋友建議你做送外賣
我覺得係好好嘅入門
就黎夏天,勁猛太陽行到身水身汗,底褲都濕埋
預到西客想屌柒佢甚至星佢兩把
諗起都正

呢啲點滴就係努力生活嘅證明
到時你可分享俾屋企人/朋友(如果你有)
人同人親身交流得多,到時你可能又會有新嘅體會
多謝,我都好鐘意佢
但avicii自殺死wo
多謝
巴打仲有冇繼續追akb?
認真覺得追星都係一種寄托,搵到自己鍾意做既野就有活下去既勇氣
我掉轉頭諗,其中一樣做得最錯就係冇去seek help
一早肯講出黎就唔會搞成咁

多謝你
樓主好撚欣賞你人生咁難你都過到咁多關 好撚強大真心
人終需一死,所以你唔使刻意去揾死神
好好生活,時辰到(年華老去),死神自然會找上門,到時你唔想死都唔得
我打算睇普通科既時候同醫生講轉介過去

停藥唔係話好易翻發咩??
文筆幾好
有埋分段,睇得好舒服

繼續去日本追星得唔得?
反正你都識講你去日本開心啲
去多啲日本旅行囉~
老實講,好多都市人係某程度上都係殘缺不全,大家都係咁樣生活,唔需要對自己太harsh嘅,你都好叻啊識自學日文又搵到自己興趣,係文字上見到你對生命嘅積極同正面,唔需要睇得自己咁低嘅,你做得好好㗎喇
想搵返舊朋友但我自覺好對唔住佢地
新朋友更加唔知點識

多謝你
我都係AKB舊fans,宜家同你誠意推介日向坂嗰班顛女人
唔想同巴打你講例牌野咩加油
希望巴打你可以活得精彩
只要黎緊日子身體健康無病無痛
好好咁生活到就可以
支持你個遊記+獨白
出左坑了
雖然我都知呢樣野好虛幻,但人好軟弱空虛,就係需要呢d寄托
我睇私家好貴3000左右一次 大概一個月一次
我無覺得完全好返
但我本身睇係因爲抑鬰引致心悸同失眠
食藥解快左生理果part就算
無想自殺念頭就由9佢
香港地個個都唔開心架啦
Anxiety同depression都係feelings,未去到病態嘅
遠離一下壓力源可能會更好
就算巴打係安慰我都多謝你

其實我冇過到好多關,大部份時間都係逃避緊
其實旅行都只係一時既開心,一時既逃避
始終都要返香港面對現實既殘酷
多謝你,多謝林夕
雖然我支持安樂死

https://www.youtube.com/watch?v=EQE08BF4Xsk
多謝絲打

出左坑,所以唔會再追
去日本會既但本質上都只係轉換心情,一樣都係逃避緊
我而家始終都係要面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞