[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

537 回覆
1299 Like 19 Dislike
搵個都係有問題囉
大家互相幫助
真係試咗間炸串喎

嗰陣80 Yen一串牛肉串,我食到傻,依家仲有冇呢個優惠啊?
但我其實冇咩系統咁學可能行錯好多路
一開始係背左50音先
之後係圖書館搵日文書學
又睇下台仔d教學(王可樂,音速日語)
去mk樓上書店買n4321既練習

其實都係浸出黎,睇akb既綜藝
聽新聞,呢個係nhk簡單版新聞
有字幕俾你跟,日日聽,默寫
https://www3.nhk.or.jp/news/easy/
之後轉聽正常新聞

Reading就睇akb既訪問,當文章咁睇
Writing我都麻麻,最多係去握手會諗定講咩
用日文寫返出黎
Speaking咪係去日本講
慢慢就會發現自己愈黎愈聽得明同講得好
累鬥累咩
我一直都諗自己值唔值得有愛情
做好自己先啦,愛情會黎既時候就會黎
老老實實你而家覺得自己比其他人弱勢
其實社會上你出街望到既大部份人其實都有唔同既問題同缺陷

唔使成日同人比較/覺得自己好差係到內耗咁樣冇意思的
做自己想做既野學野或者試下見d自己有興趣但係冇諗過返既工
老老柒柒意識到自己問題係邊想改變已經嬴左7成人大把人好撚kick但覺得自己冇問題的

人生苦短,最緊要係開心
enjoy
我仲聽到後面個一男一女係香港人,可能都係睇左巴打個po而黎

睇返張相原來有寫80羊 牛串但我冇留意
都係tick自己想食既

仲有個間umie cafe係想去但去唔成
咪又係錢同鄙視鏈
講到人生大道理gum,肉酸咗d gum 囉
九唔搭八
藍領都好大壓力
比上面同下面一齊夾
多謝你
我而家學識欣賞自己,盡量唔好同人比較
Focus返係自己度就足夠了
個人唔係頹尻有目標有野想做自然charm
到時話唔到搵到更多機會同埋識到岩玩既人
承你貴言,希望係咁
人生仲有好漫長,呢d都係靠自己
點解唔值得
你太悲觀
一齊加油呀巴打
係既,好多人會幫你但最終都係靠自己
多謝
多謝你,一齊加油
左癌心法:點解要做1.0的人?將其他人迫害到變成0.4、0.3的人就得啦
唔係講老土嘢
去下啲活動 做義工呀 信教等等會令你識更多人
再唔係開個YouTube吹下水
大部份人都會有興趣知你嘅生活
唔好咁灰啦
好好彩既係我冇咩反社會既諗法
做好自己夠啦
有參加協會既活動,我仲學習緊點識新朋友
開youtube就唔好喇其他野會試既
逐步黎

其實我而家都唔算好灰
愛情順其自然啦
同路人,有 light mental retardation 同 light depression +anxiety disorder...
想講同你又差唔多經歷,社會孤立同排擠曾經歷一樣野,不能怪人類尤其香港人是這樣,你怎期待一個主張競爭嘅城市人群去包容一些唔同自己一樣的人呢?我也經歷過。。。長期自尊感低落冇社會地位,時刻在緊張焦慮中過,冇人明白好想人幫你。。。
我想講,可以改變環境就去另一個環境,找一班同有價值觀同理念的人。世上仆街、蠢人、瘋子何其多,但好人、志同道合的人一樣多。。。
最緊要及時行樂,有能力做嘢嗰陣時做咗先,都唔知幾時做唔到嘢
藉口就藉口啦!傷咩殘!
傷殘又點?講到未又係藉口!係社會見大把傷殘的都努力為自己的生活努力!
你要死無人阻你,但我睇你篇野就係just talk,成績唔好就懶傷殘,做野又懶傷殘。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞