[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike
心理醫生見我無自殺傾向後 就認為我好返了
但我仍然係對任何野都無興趣
包括扑野
行屍走肉中
如果出咗坑,都可以係個主題嚟
blog形式又可能啱你
唔少遊戲廢課金、瘋狂追星嘅人、購物中毒之類冇咁迷之後會回顧番個人經歷
或者你就咁講旅行又得
唔想frame咗你做乜或者監住你點做先「最好」
但好想話你知你有好多有價值嘅嘢可以分享縱使你可能唔覺

有好多好多你可能諗都冇諗過原來有用嘅嘢,唔係冇價值
多謝巴打
睇過2016年政府報告
非從事經濟活動「尼特族」比率 (包括料理家務或長期患病/殘疾的「尼特族」)有大約1500人

https://www.hkeconomy.gov.hk/tc/pdf/box-16q3-c5-1.pdf

唔敢話幫到人但至少想俾人知道社會有一種咁既存在
心理問題係無底洞,唔想死都叫有好轉啦
我而家都係搵唔到興趣
唔想打機,開隻game10分鐘已經想quit
想跳個期,飛機都唔想打
多謝巴打
我而家想係twitter分享下日常
中日咁寫,練下日文

存在皆有意義
I know your feel, ching
Hug bro
今日去左睇普通科,講左自己情況俾醫生聽
開左轉介信去精神科,緊急但都要兩個月後先有期

佢話如果情況惡化就即刻去急症
同埋要同人講
世事就係咁奇妙有時自己一個踏上旅途唔代表都係自己一個返嚟
day 1 #51

DAY 2 直島 part a

唔知係咪因為早訓,去旅行通常都好早起身
因為想搭7點幾既船,6點鐘就出左門口
正當我諗緊應該點行去車站
比起google map,我決定問人
問左個叔叔,佢又順路wo
我地就做左20分鐘既朋友
第一次見面既人其實講既野都係個d
我問叔叔有冇邊間壽司同烏冬推介
佢話呢度既壽司麻麻,烏冬就間間都差唔多
行到去商店街某個位,叔叔話呢個位好靚,係打卡位

我冇影到,所以偷圖

行左成20分鐘先去到目的地,一間係車站前好早開既烏冬店
同時同叔叔say goodbye,買左罐果汁向佢道謝

香川縣又名烏冬縣,烏冬出名唔使多講
但烏冬都有好多款,絕對會選擇困難
除左凍熱,唔同配料,唔同湯頭
我都唔識分,鳩揀算

唔知點解,天寒地凍我揀左凍既ざるうどん(過冷河)同要浸湯既負皮
呢個組合完全係錯撚哂

第一餐既烏冬係有d失望,有點un又難咬 負皮索唔到湯唔好食
應該係我唔識揀
我都覺得你文筆好好
睇落又冇自怨自艾,又表達到嗰種不甘哀愁同對未來嘅祈盼
你嘅正能量都分享咗比我,多謝樓主
希望樓主可以以自己嘅步伐做到更好,更開心嘅自己
中間出錯圖
多謝巴打
我以前係好負面,只係而家諗法變左先比較正面
共勉之
岩岩係社署個網搵到另一間支援長期病患既機構
佢地有比較多心理支援既野可以參加
希望幫到手
我三月都去左四国

一直SAVE喺我部機度, 希望都對你有用
佢唔識英文
佢十幾年唔返工重有錢成日周圍飛
佢十幾年唔返工重有錢成日周圍飛
nice,巴打好鍾意城咁wo
有冇上松山城??
多謝巴打
life is a long run

支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞