[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

539 回覆
1304 Like 19 Dislike
好奇樓主仲有冇繼續追akb?追星有時係可以暫時逃離現實嘅痛苦,好似去咗第二個世界咁所以依家先咁多人追星不過太沉迷又返唔到去現實利申:以前都廢過,以前有時覺得自己唔係/唔想活係現實世界

有樣自己鍾意同令自己開心嘅興趣係好事嚟,追星睇波睇劇運動咩都好,慢慢搵生活會有好多美好事物
樓主加油
出左坑好幾年
現實世界太難玩,有個精神寄託先可以生存落去
我完全明白
巴打走得返出黎,好叻仔

我而家覺得最美好既野係遇到好多好人
多謝你

我都係好彩有家人朋友幫助,宜家叫做有工返,符合一般人正常嘅定義喺香港冇返工好似死罪咁,你冇返工仲有錢去旅行,屋企應該算唔錯,你唔使睇得太重,慢慢嚟,活着有時會好事發生
而家開始慢慢有方向之後點行
雖然知道唔急得但空白左咁多年總係想快d追返上黎

巴打,共勉之
lm
由對身邊既人好
表露關愛友善開始
互動下路就會自然行出來
多謝你
從善開始,推己及人
day 1 #51
day2 #185,214,249,267
day3 #308
day4 #321,336,382
day5 #395,397,400
day 6 金刀比羅宮
一早就開始落雨,雖然仲係毛毛小雨
但都驚會影響上唔到去金刀比羅宮,因為我得返今日有時間
聽日就去德島

但都要食早餐既,琴日食左烏冬
今日就食返西式野,google見到附近有間coffee shop幾高分
行過去見到有間老麥就諗起你地成日話老麥有個熱香餅包好正
心諗個間野冇位就黎m記啦

南珈琲店

今日星期六,多人到嚇親

有本地人,有鬼佬,有港台
對比早兩日個間直頭係天與地
冇諗過係日本樓上coffee shop係要搭檯既
坐我對面既係一位6,70歲既日本叔叔,外形乾淨企理
大家可以想像係平實版lily franky

猶疑緊搭唔搭訕好,食埋野先
一路食一路講好冇禮貌

我就係用天氣打開話題既
而家落雨去唔去到金刀比羅宮呢?
叔叔係當地人,教左我一條秘道,話呢度景色好正架
相談甚歡
仲推介左一間叫綿谷既烏冬鋪,叫我試下咖哩烏冬

埋單,400羊
咁我知點解呢間會多人咁多
平靚正

去金刀比羅宮最好買張琴電一日卷
來回已經夠cover返
坐電車搖一個鐘後就會到達琴平町

跟住落車既人行,竟然係行左去jr琴平站
原來個站靚,佢地係過黎影相既
我順手去案內所拎張地圖
順手同個嬸嬸傾下計,做得呢d位既通常
都好健談,羨慕大家黎旅行
又講下個仔去左韓國
佢應該都係個為左家庭既好媽媽
推介左我食骨付鳥

呢度係旅遊勝地
參道前都好多食玩買既商業設施

我當刻唔肚餓既所以冇食骨付鳥亦冇食其他野
諗住行完山落黎再食

今日星期六都幾多一家大細老幼黎行山
大家可以根據需要借竹杖,有d要錢
鳥冬學校借唔使錢

上山前,向左行
有座歌舞伎劇場可以參觀
但今日唔開放參觀
我同另一個鬼佬只好失望地行返落去

正式開始爬樓梯
而家既天氣仲係毛毛細雨

19歲既神馬太有性格,俾個patpat我睇,係都唔肯轉過黎

愈行愈肚餓,好彩山腰有間cafe
cafe神椿,大約要行500級
大多數人黎cafe係食甜品

但我真係太肚餓,要食個咖喱飯頂住先

群山環抱,個景幾好
上層食輕食既就比較逼
下層食course應該會好d掛

出發
旭社600級,岩岩食完野抖完,輕鬆行到上黎

御本宮785級,呢個時侯就可以買證明自己黎過既金色禦守
仲ok既,應該可以再上埋頂

呢度應該就係岩岩叔叔講既秘道
但佢話唔入得,算啦繼續上

白峰神社 900級 開始辛苦,見到佢話仲要20分鐘又覺得頂得到
去到呢度返轉頭好蝕wo

呢條路難頂既,個腦只有一句:到未?

又長樓梯,屌撚左出聲,但又唔想放棄
起碼知差唔多到終點

finally,1368級既奧社,呢度可以買黑色天狗禦守(冇買)

咁辛苦真係要紀念下,其實都幾大雨,俾d掌聲自己

山頂風景本來應該好靚但今日天氣麻麻,咩都睇唔到

總括黎講都係行樓梯je,難度一般係需要毅力
我廢既都行到,你地都冇問題

由上山,食野,落山,全程用左2個半鐘
還行山竹,冇你真係唔掂當,感謝

下一站,食國民美食
巴打,辛苦了
呢個世界總有人會明白你
多謝你
我覺得人要明白另一個人唔容易

老套講句,當我地普通人就ok
明白
逃避咪逃避 冇乜大問題 我成日都想逃避 no big deal

至於屋企人 有時間咪陪佢地多啲
話唔定人地等緊你呢 點解要對唔住先?
我諗 真正既朋友係唔會介意
一直逃避,唔去面對就唔會成長
間唔時逃避冇問題但有d野係你點都要解決

多謝你

某條路我都會好好考慮
我覺得hurt左佢地
有冇機會識個女朋友
始終有個伴女無論正定負都好
陪下自己吹下水 食下嘢 去旅行
健康心靈建立向健康身體上,
殘疾心靈唔正常係正常。
望到能力天花板做自己能力以下嘅野先會開心。
唔好自己呃自己,唔好迫其他人覺得你係正常
睇左你既遊記
想同你講聲加油
祝你之後既旅程可以認識到新朋友
難d
自己都未搞得掂,費時害人
我已經接受左殘疾人士呢個身份
但自己能力去到邊應該要做d咩,我仲摸索緊
多謝你
當你得一隻手一隻腳正常,呢幾樣嘢你最有可能做得好。

uber司機 ,殘疾人士專用車一隻腳揸得 。

最輕鬆愉快就係圍爐取暖,瞓返一堆殘疾 sen 兒童嘅興趣班學習班,你做教果個, 呢啲班不嬲都缺人。

困難啲就鑽研下ai gtp4 ,做ai詠唱師,唔識寫程式都可以寫到程式, 個人有創意潛力好巨大。
多謝巴打咁詳細既建議

我真係有打算會考車,係估唔到做得到司機

社會機構,剪片其實都係我有打算既方向
Ai野可以唔識寫programme?我數理底差都可以?
可以研究下
可唔可以分享吓自學日文過程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞