[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike
有時間就睇,算係佛系追星,而且HP嗰個年代要搵網上資源仲要有翻譯睇唔易passport只係白石麻衣本寫真集嗰名
雖然我都覺得生存好痛苦

但既然都開左個頭,千祈唔好揀了結自己生命
表面上可能係,我都有諗過我咁樣po出黎會俾人覺得無病呻吟
我可能比好多人既狀況好只係自己諗法太負面
So?
多謝
我都屌得連登仔多
但今次想同你講加油!
水人既咩
師兄井多少少
老老竇竇,見你寫野都有文有路已經好過好多人溝通
日文仲n2, 起碼你學習能力同智力上冇咩問題先
你個身體狀況咁樣有冇得搵下d office文員返下?唔洗追數d工作內容又唔會太難
宣道會終極小圈子 垃圾耶撚
想識朋友融入社會唔洗返教會的
巴打係因為身體有明顯傷殘所以唔想見人?就咁睇,你係AL衰咗先開始沉淪,而且你所講嘅”理由”都係你心理問題,唔關本身傷殘嘅事?

你啲經歷如果無mention你係傷殘,應該比連登仔屌到開花:副學士已經開始逃學,又唔同屋企人坦白,有能力走黎走去自學日文一個去旅行但又話自己handle唔到所以唔做野,屋企又有錢俾你吃喝玩樂…

不過情緒嘅組成好複雜,我地局外人根本唔可能100%體驗你嘅心情。巴打既然想重新出發,證明你都有自己嘅價值觀

反正你屋企應該富裕,建議做啲簡單、節奏慢、重複嘅工先,等你慢慢接觸返個社會又有完成工作嘅成功感,例如外賣師、書局、uniqlo gu h&m之類

記住搵書讀,發掘下自己有咩興趣同能力~始終要有一技之長徬身
第一次45mins,之後10mins
我覺得睇psychi係for想要快remedy嘅人,生理上嘅
想傾偈睇psychologist or counsellor la
巴打,入嚟講句加油冇諗過原來我個post會俾到動力你去四國
即係師兄推白麻
諗起我當年都去過一次46既握手會,握左生駒
精神科醫生開藥為主,第一次見你會講耐少少了解你背景咁
之後就開藥覆診簡單講幾句,唔會慢慢傾好耐
慢慢傾嗰啲係另一種,唔開藥嘅臨床心理學家或者搵輔導,齋傾,不過私家一樣都好貴,千9幾蚊傾45分鐘都唔知傾到乜

我諗你猶豫得即係暫時唔算對生活太大影響,至少你求緊生
你講要重新同人建立關係,呢樣好好,我都學緊,出返嚟面對人
有行動時個人會無咁消極
加油
多謝巴打
希望我唔會去到呢步
多謝巴打

但你可以儘情屌,我係抵屌既
其實你同一般人唔係真係咁大分別
社會上嘅所謂“正常人”就係要返工返學 一旦失學失業就比人話係隱青係異類
但係其實返工返學只係社會嘅謊言嚟 點解一個人唔返工唔返學就好似要受社會排擠咁
有時平日行出街會發現其實有好多人都唔洗返工返學 根本人唔係剩係得一種生存方式 亦都冇一個所謂“正常”嘅定義
我會試下send cv,但我空白左咁多年會唔會請呀?
雖然唔係100%了解樓主經歷緊啲咩,但係我相信你有呢個走出去感受世界,同其他人溝通嘅正面心態已經比唔少有長期病患嘅人好好多你已經明白咗開心唔開心係源自於自己點睇,並唔係客觀嘅外在條件,呢一點已經好值得大家欣賞比起我哋呢啲正常人,樓主去一個旅行需要更大嘅勇氣同準備,有咩想問/幫手歡迎隨時去旅遊台搵我哋
你會咁諗證明你未到/已經過咗抑鬱階段
抑鬱嘅時候會不停去諗自己點解過唔到正常人嘅人生
我都因為天生唔撚正常而隱青緊,不過呢個年代remote work好閒,喺屋企長期過住洞穴生活嘅人啲都唔少
祝願你都會搵到你嘅alternative
同埋你咁勁可以自己去旅行
我四肢健全體能正常都唔敢單丁去,但你inspire咗我都想試下
好波
原來係咁,但好似間間都有人話小圈子
咩方法都想試下咁
期待你下一篇旅遊post
Enjoy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞