[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

619 回覆
1503 Like 19 Dislike
加油 撐住
欣賞樓主有勇氣講咗咁多自己嘢,

但有個邏輯我唔多認同(申我都有段時間匿喺屋企)
所謂嘅正常人做人隱蔽就容易啲行得出嚟咩?個個都同佢講佢有手有腳做乜咁睇唔開...曾經被打擊就響屋企逃避。社會會覺得正正常常抗壓力低=廢,越匿就更加覺得自己越廢,因為連點解要匿埋嘅藉口都說服唔到自己,身邊人又會用埋啲生命鬥士故事做比較...

我都知道你條路唔容易,不過希望樓主可以多啲欣賞自己,少啲比較。
好奇一問 no offence
白卡係咪有得排特快隊公屋同拎到啲subsidy?

Btw 樓主依家好正面👍🏻respect & 加油
多謝你

相比係健全人士
大家對殘疾人士會有多一份同理心
心理問題係外在未必睇得出
更易發生你所講既其他人搵唔到個原因點解你會隱蔽
相信你都好難先走返出黎
恭喜你,你做得好好呀

欣賞自己,少d比較
真係好重要
識去旅行都叫隱青?
肯出街都唔叫隱青啦
仲要識去日本
多謝你

不過我冇排公屋同拎老綜答唔到你
白卡都係上年先識拎
但殘津就一直都有既
唔知大家點定義隱蔽
如果唔出街先叫隱蔽,我的確唔係

我只係Neet但又好多人唔明咁係咩意思
Hello 樓主,你真係好有勇氣好犀利。

我都是天生有長期病患,一世都醫唔嗰隻。自細就讀主流學校,我都明白自己點努力都比唔上正常人嗰隻感覺幾難受。

我之前都有時喺度鑽牛角尖諗如果自己係正常人嘅話就好多嘢都做到。

試過自殺,但最終因為一啲原因失敗死唔去。之後因緣巧合下就去學咗少少哲學、佛學,而家我都嘗試放低自我嘅概念同埋向死而生。祝樓主你之後都順順利利、活出自我!

Btw日本真係一個旅遊嘅好地方,上次先去完京都大阪,去完個心情真係好咗好多。順便推介埋日本和樂器樂團 <起死回生>呢首歌比樓主你!加油,共勉之!
原來有人同我經歷相似we’re not alone
有d事同心情真係要有相同經歷既人先會明白
相信巴打都經歷左好多
辛苦了

放低自我同向死而生,好似有d難度
希望有一日我都可以明白到

多謝你,和樂器正wo
之前都有聽過千本櫻
但係咪散左band喇?
day 1 #51
day2 #185,214,249,267
day3 #308
day4 #321,336,382
day5 #395,397,400
day 6 #408,463
day7 #487
day8 # 506,507
day9 #511,513
day10 #517,529
day 11 #533, 546

day 12 松山城

雨過天晴,今日要返去高松了
早餐當然係komeda

突然有一刻想去下灘但check過時間趕唔切返黎搭巴士,可能真係冇緣
松山城,黎到松山,大概遊客都會黎睇下

我早兩日唔黎,今日先黎係希望今日會大d機會睇到櫻花
松山城位處山丘之上,比較特別既係你可以搭吊椅上去,第一次搭既話都幾新鮮既,值得一試

好可惜,都仲係得小櫻三四棵

松山城係現存十二天守之一
即係好稀有啦
但單講外形,都係姫路城最有霸氣

城內

天守既風景更靚

lunch吉列漢堡扒,冇特登搵,行過見到幾吸引就入左去
豚かつ専門 とんとん
冇失望,算ok,對得起價錢

距離搭巴士仲有3個鐘,松山市內仲有咩可以行呢??
早兩日冇去到既萬翠莊
第一手天元

當時既歐式建築而家睇仲係有氣派

入面都仲係保養得好好,有人仲請左攝影師幫仔女搵度影相

經過公園,見到kitchen car好吸引
但天氣有d熱,係度飲下野,野餐應該都幾正

高島屋摩天輪,用另一個角度睇松山城又真係幾型既

鳩行行到夠鐘,又發生左段小插曲
唔知點解我睇錯左時間,雖然好趕但都趕到上巴士

黎左愛媛三日但其實三日都係松山市內
好似有d浪費,心情總係覺得好低落
係因為嬲自己做錯決定,還是就黎返香港要面對一直逃避既野而低落?
懷著呢種心情我搭上駛往高松既巴士

我知呢幾日寫得好悶,因為寫完自己都覺得無聊,但最後呢兩日應該會比較有趣
多謝睇到呢度既你

返到黎高松,搬左去間好舊既酒店
食飯前去左大國藥粧,退稅會有識中文既staff幫你做,大多都係中國/台灣
今次呢位staff見到特區護照,主動講廣東話
其實我落左機場巴士後都冇講過廣東話
我都以為佢係香港人啦
原來係馬來西亞人,佢話睇tvb大所以廣東話咁好
佢係香川大學讀it
傾左陣計,雖然只係閒談幾句但心情又好返d wo

晚餐又去食第二定第三次既定食屋

是晚甜品

day 12完
佢十幾年唔返工
成日去旅行
收聲啦屌你老母
Y?
你把口好撚臭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞