[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike

我當年都有抑鬱症,係教會令我改變,雖然而家無返,但心中信有上帝,價值觀亦得以重整。我信上帝會幫到你,建議你心中祈禱,將你諗法話佢知,並要求佢幫你,加油!

建議你去聽下

肯走出黎已經好好
雖然未去過
但四國啲土產真係好高質
有機會我都想去
我都知自己好奢侈,好唔應該,對唔住
生而為人,我很抱歉
日本第一原則都唔識?
唔好麻煩人
日本人唔會問路
得閒做善事
其實我仲猶疑緊返唔返教會
你好似推緊我
多謝你
有機會去下啦
日行一善
我今日幫左個問路既人
想同巴打講句加油
無論點都會係連登陪你鳩up
多謝巴打
你已經進步咗好多好多好多
之後都會大丈夫!
你真係唔多識日本文化
重話學左十年日本語同文化

日本人唔麻煩別人,亦都唔想被麻煩
你就去問路
之後又送果汁
日本人最怕收禮物
day 1 #51
day2 #185

其實時間有d趕,快手食哂個烏冬就去碼頭趕船
最後一個上船

唔知大家鍾唔鍾意坐船呢??
我好鍾意個種近岸景色慢慢遠離,自己都好似從城市中faded out
係香港搭船望住港島高樓慢慢遠去,特別係夜晚,其實好靚

今日既目的地直島,官網稱其為全球當代藝術中心的小島,的確呢個島充滿藝術氣息
同好多香港旅人傾計,發覺冇咩人會黎直島同豐島,大多都係去小豆島
可能一聽到藝術就等於難明,我都唔係咩好有藝術細胞既人
藝術唔一定要明白,靜落黎感受
tenet:don't try to understand it feel it

所謂既藝術氣息一落船就感受到
草間彌生既南瓜

入面影出黎幾靚

另一個art piece

隨手影都有feel

呢度係碼頭附近,我既目的地係另一邊既博物館
要搭巴士過去
千萬唔好去
我無推緊你,但你可以心中向上帝禱告,佢會帶領你。如果呢個世界無上帝,你祈禱完唔會有咩事會發生,你無野會損失。但如果有上帝,你會見到某啲事係會發生緊且影響緊你,到時相信並隨住祂的帶領就ok。
加油
我會試下祈禱的,試一排
岩岩同屋企人坦誠講左我曾經想死
佢地話其實feel到只不過唔識點同我講
怕講錯野刺激到我
我當時的確係態度好強硬

講左出黎,覺得又鬆多左啖氣
而家想搵返以前既朋友道歉
想成為正常人即係咩意思?
我覺得比起返教會, 搵份工返吓重實際..
冇諗過呢啲post下面都有鳩噏嘅留言、或者係冇乜同理心嘅留言
但想同你講,我有認真睇你嘅遊記
呢個post已經睇到樓主對答好得體,呢個世界一定有好多人認真欣賞你
希望你可以慢慢一步一步咁走返出嚟
老實講我普通人都好
都唔想面對人好大壓力
唔想返工,咩都唔想做

結婚之後就覺得一個人不知幾好
怕咩孤獨死,我成日想變返一個人
我去開高嘅地方就會諗不如跳落去一了百了
唔使煩、唔使工作、唔使對人
如果唔係太有經濟壓力,可以試下做下義工,去社區中心參加活動或者報讀有興趣嘅課程,慢慢適應返社會再諗下自己想做乜工作,加油。
除咗去死之外,想做乜就做乜啦,YOLO
你呢篇文都帶比好多人正能量,我地都要多謝你

每一樣你去做嘅嘢,經歷嘅嘢都係獨一無二
你本身都係獨一無二
去睇下精神科,食藥會好過啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞