[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike
即係鐘意歌但冇特別鍾意邊個mb?
比起single歌,劇場歌都正架
劇場先係48既根本
有邊啲係劇場歌?
係阿 不過岩岩起步學左年幾
https://zh.wikipedia.org/wiki/AKB48%E5%8A%87%E5%A0%B4%E5%85%AC%E6%BC%94

唔同公演有唔同歌單,只好成個表演咁睇
齊聽歌個感受又差好遠
我覺得考n幾只係俾個目標自己去努力學日文
你夠自律,最後先一次考n1都得

學左年幾,應該都考到n3??
佢十年唔返工去旅行
day 1 #51
day2 #185,214,249,267

day 3
今日係打算輕鬆咁行下商場,周圍行下咁
唔使趕船去跳島就hea到11點先出門口食lunch

咁岩又天陰落雨,好似做左一個正確既選擇
lunch係商店街既烏冬名店---川福

佢唔係要自己拎碗拎天婦羅個種自助烏冬店
係有點舊式既日式老鋪

循例問下有咩推介,天婦羅+ざる烏冬(過冷河)
我傻仔左,佢鋪頭已經寫左出名ざる烏冬

ざる烏冬係好食過琴日個間彈牙唔難咬,天婦羅就麻麻
價錢都稍高,呢度要1200羊
想食好食既ざる烏冬可以黎呢度

小呆獸係香川既pr??(有興趣可以睇 諸法巴打 既遊記)
我黎郵局係想買磁石同postcard

右上呢種,唔係知絕版定真係太搶手
好難搵

落雨行商場是常識吧
youme Town 高松除aeon mall外,呢度另一間大型商場

第一日我咪話aeon mall少人得恐怖
黎到我就明點解,因為呢度大好多,多好多野行

人多冇影太多相,鳩行下
以我自己黎講,都算岩行既
有tnf,chums,graniph呢類牌子,vv雜貨鋪,機鋪,電器鋪
消磨下時間都ok
想掃貨就未必岩

mofusand 30%off,會減價即係熱潮已過
但屋企人鍾意,我都係買左野

行到攰,食個冬甩,飲杯latte回下氣
幾鍾意tullys既honey milk latte,有冇同好

搭巴士返去市中心繼續落雨所以都係行商場

位於瓦町站既瓦町 FLAG
同車站直通但都係細商場
四國名產-----今治毛巾
的確係貴既但上手真係軟綿綿,正到不得了

手信鋪最有趣既手信 我會揀呢一款
元祖gameboy pkmon封面變左小呆獸既烏冬
日本人既創意就係令人會心微笑,shut up and take my money

一直落雨就去左食飯先啦
香川の食堂 まいしょく家
一間會用返當地食材既定食屋

豚肉生薑燒定食+玉子燒
正正常常有d特色,經過可以一試咁
特登黎就唔好喇
我會形容佢係地區限定既彌生軒(やよい軒)

食飽就行下商店街啦
donki,大國,muji 雖然鋪頭唔大但夜晚食飽當散步係幾fit
返酒店前係超市見到最後一個 澤西布甸
唔係原味都照殺啦
應該好多人都知呢個布甸,如果唔知下次見到真係要買黎試下
原味有種獨特既奶香latte味就多左啡味會蓋過奶香

返到酒店唔係休息,而係要諗放棄去高知定愛媛
仲要book酒店,巴士
最後我係決定放棄去高知同四萬十川
因為交通太唔方便,又要夾埋特定日子既巴士先去到四萬十川,搞唔掂
所以而家既行程會係過幾日去德島----愛媛------返黎香川

day3完
今日好似冇做過咩咁,冇點講野.冇去咩旅遊勝地
純粹行下街食下野就一日,但chill住玩算係一種體驗掛.
其實你好勁,我都係2011a level,做緊it野,罩眼睇好似都幾正常,但其實一直都想學日文好耐都冇成過事
多謝,可能呢個世界人人都扮緊正常
有決心就去做啦,共勉之
你願意寫出嚟 已經係第一步
慢慢嚟啦 無經濟困難 都係一種幸福

唔好比太大壓力自己
希望你搵到自己興趣同方向
共勉之
多謝你
我都想唔俾壓力自己
但身邊就係太多野誘發到
基督教=淫媒
好多後生都只係入去溝仔溝女
佢十年唔返工成日旅行
有返工冇搭過飛機
呢個誇張咗
day 1 #51
day2 #185,214,249,267
day 3 #308

day 4 男,女木島

高松最出名既外島一定係 小豆島
無他,夠大多景點
本來今日我係打算小豆島
但心底又好似叫我唔好去
改去 男,女木島
我決定循從內心

食左早餐先,行去食早餐途中
電話突然響防災警報,蕉蕉蕉蕉
你當係林鄭個時叫人唔好去醫院個警報啦
個下係有d淆但見其他人冇響冇反應咁
睇下個電話先知係東京5級地震
唔關呢度事

好日劇既家庭式昭和風喫茶店
經營緊既係一對老夫婦

幾羨慕佢地既生活
有伴侶,有細藝,有間鋪
我諗咁樣就係幸福

雖然味道麻麻
但老闆娘明顯係吹水高手
講開東京地震,佢又講個仔去左東京點點點
講到我都招架唔住

買飛既時候發生左個小蝦碌
因為隻船係先係女木島再去男木島
我以為買來回就得
想係女木島落船就話唔得,要係男木島落
冇所謂,只係先同後既分別
旅行總有呢d蝦碌
但可能係好事黎

男,女木島係眾多離島入面人氣算低,景點唔多
男木島賣點係貓,貓同貓

男木島居住區一眼睇哂,人口約148人,貓口不詳
但一上岸就好快有貓貓迎接大家

唔係好識影貓,偷人地靚圖俾大家

亂行下呢個咁靚既小島,發現貓cafe
同貓貓玩玩下,咁岩老細返黎邀請我入去
從cafe名,夕陽與貓的cafe就知佢對個景係有信心
日落應該係幾靚既

雖然食左野冇耐唔餓,都想飲杯野幫襯下
但老闆岩岩先返黎仲準備緊好很忙,都係唔阻佢啦
繼續旅程,天氣咁好鳩行都影到相

呢一度真係唔大,可以行都行左喇
決定行去燈塔啦 1.3k ok la
今日天氣真係太舒服,有太陽唔熱有貓冇咩人
手繪指示牌又係日式玩味
行到氣咳都會笑一笑

好enjoy行呢段路,一個人完全融入左係大自然入面
陽光,樹影,風,海浪

行大約半個鐘就會到燈塔
唔......幾靚

有巴打同我分享左人生既意義在於追尋既過程
比起燈塔既美,我更享受行過黎既呢段路
可能就係同一個意思
但係上帝唔係三位一體的
你無端端教人屈上帝係三位一體
就係罪
唔好亂祈禱
有家底既廢青 試下餓幾個月 睇下你個文青腦仲有冇咁多垃圾諗
巴打加油!欣賞你係本來嘅絕望之中仲嘗試積極面對!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞