[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike
美團係咪會好做d??
我講得剪片上字幕
其實youtube大把教學
差在係用咩程式去做
剪片同上字幕 共通點都係唔洗對人先
比幾多 做幾多
而家咁多直播主 真係唔怕無飯開
但當然要搵第一個係比較難
不過前提都係學識左先
可以由你自己興趣整下玩下先
睇你講中意akb48嘅 咪試下剪下D精華先囉
順便慢慢進修一下日文 嘗試下翻譯
對你幾方面都有幫助
唔同嘅 會/宗派 大家都係基督教
(通常有中小學個啲教會都ok 嘅)

信仰嘅核心相同 , 不過風格上有啲唔同

聖公會 / 信義會 儀式感比較重
有啲宗派比較中意唱唔啱音嘅舊詩歌
有啲宗派中意唱新潮啲嘅詩歌
有啲文化就中意靜啲 , 思考型啲
有啲文化就好活躍 , 會一齊跳舞
但akb近年好唔得下喎,會唔會轉睇下46或者宅姐個兩隊呀?
多謝建議

巴打而家都係做緊呢類野??
ic...我會認真搵下
但一個人入教會會唔會好怪?
唔好放棄自己
懷著樂觀總有轉機呀
其實我20年已經退左坑
而家都冇睇idol野,追劇多
多謝,我都好鐘意首歌
https://www.youtube.com/watch?v=izyr90jUVtM
唔是做而行,只係略懂一二
因為我同你一樣係過來人
所以都搵過唔少work from home嘅工種
你講起你嘅情況,我覺得剪下片而類比較適合你
唔洗勉強自己去對人或者去social
花費嘅都只係時間
練習嘅教材又可以由你中意嘅akb入手
所以先提出而點
你可以考慮一下
當然仲有好多選擇嘅,人生係你自己
能力範圍內,唔太辛苦自己嘅
嘗試去做,願意踏出一步
你就已經嬴左一半
無問題
教會好習慣有唔同嘅人

禮拜日 , 10am-11am
行入任何一間教會
完咗聚會可以問人 , 話想搵牧師
見到牧師 , 同佢講想參加教會小組
牧師就會幫你安排~
可以搵我地傾下呀!
連登有愛
雖然連登地頭講教會好野實比人插
但教會既人理論上接受到唔同類型既人
你可以試下多啲同人講野 練番自己信心 去表達自己先
信唔信教依啲遲啲先講
只係講訓練下自己對人 教會會係一個好既起點

當然人無善人 唔好當佢地係天使 佢地都係另一班仆街
另 好欣賞樓主夠膽講自己野出黎
你講到已經行到最後一步 但機緣巧合停低咗諗自己可以做啲咩
我覺得有時人改變只係一個念頭
你可以join多啲akb48既活動
我相信係香港都會有fans club
多啲同人交流下

同埋好明顯你係有行動力的
為左聽live 飛去日本 自學日文
依啲都已經係你自己既成就

至於工作 要評估下自己有咩能力 就不在此盡談 如果真係因為deadline 有壓力 咁做藍領 番下part-time 都可以係好起步 到你慢慢熟社會步伐再改變吧
我唔勇敢,成世都係度逃避
但我覺得要變就要將自己內心最真實既一面挖出黎

我有自學過日文都有考到n2,有諗過考唔考上n1
唔知係唔係個天可憐我,俾我買到aimer演唱會

屋企人關係ok既,但我真係欠左佢地太多太多...
對呢樣野我好內疚
其實我而家可以同人講野既
始終都係要面對人,我反而係想多d同人講野
好既,認真考慮呢個星期日就下
多謝巴打
你覺得欠佢地就更應該好好生存
我50音都未記曬......
多謝絲打
我會update我狀況
有自己鍾意做嘅事情真係好
身邊好多人營營役役打工生活,但都唔知自己想要D乜
我都迷芒左好耐先有少少搵返鍾意嘅野
祝福你 唔好放棄對呢樣野嘅熱情
我終於明白點解d人話跳樓係衝動
因為真係個一刻既衝動先有勇氣跳落去
過左就係過左

其實我出左坑
我以前因為唔想接觸人,好少同其他fans交流
而家我會
多謝你
我會架
咁你都要加油呀唔難架
多謝絲打但我已經出左坑
不過至少,係我最難既時候akb係救左我
我而家既熱情就係想做返個人

絲打係鍾意d咩??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞