[長文,我很想成為一個殘疾正常人]我係一個隱蔽左12年既殘疾廢青/中,想重投社會走返出黎,求建議 +去左日本四國

516 回覆
1226 Like 18 Dislike
做人就係咁辛苦
好想搵個荒島住
想重投社會 首先要開始接觸社會 開始做一份正常工作 咩都可以 麥當勞 圖書館 洗碗 幫人執屋
無人幫到你 你要踏出第一步先有之後
認真
你屋企應該有啲錢?
我覺得唔洗逼自己搵工
但最好搵個目標,學下野
我建議學下ai整圖整片個啲
有社交,負責任,有想做既事

返教會係想識多d人同試下搵唔搵到令內心平靜
申請左做步兵同一個殘疾人士就業計劃
多謝你
ok既,人人都有自己既觀點
俾人大大地咁屌醒我都係好事

老實講,我而家對未來都仲係不安
但有人支持又好似捱得過去
我就係好易諗多左,到左呢刻都係
唔知可以點樣改善

巴打可能都要注意下自己心靈狀況wo
多謝你,我有報左社區中心既活動
想同人互動多d先
多謝你,YOLO
排緊期,仲未見到
我以前就係好想係荒島住,唔使對人
老實講,我對返工有恐懼
申請左步兵同殘疾人士就業計劃
試左先
多謝你,我仲未搵到目標都係見步行步
諗緊搵工聯會d課程試試
ching有無試過飲啡
有呀,飲完會覺得有動力左,想搵d野做下咁
係呀
我之前都係咁

另外你可以研究一啲嘢
可以由生活方式方面入手
例如研究下飲啡,香料
當你focus咗落去就會唔記得現實
會無咗numbness感覺
你要記住
所有嘢都係你自己控制
見你肯踏出呢一步喺呢個平台分享你自己嘅嘢,呢份通氣已經好值得敬佩而且叻過好多人

有時間義工或養下小動物令自己個生活有少少寄托,養好心靈先再計劃下一步喇
個天攞走咗你一啲嘢,點都會俾返啲嘢你嘅~

記住,你己經叻過好多人㗎喇
巴打,飲開咩??
我都係飲最普通既latte,flat whie

我見有咩手沖,虹吸,掛耳又分邊度豆
好似又可以研究下咁
多謝你
做義工,我會考慮
小動物就等我可以對自己負責任先,而家玩下人地既比較好
我由black開始飲起
加個tg研究下?
加油
不過要搵個上到網嘅荒島
勇敢生存落去 總會活得精彩
多謝你
day 1 #51
day2 #185,214

落左呢架車,係仲要搭多程巴士上山
車未到就行下先啦
呢度可以話成個山都係景點

山腳又有個大南瓜

搵左位嬸嬸幫手影相

東京黎既,英文仲要講得唔錯
hong kong,oh bruce lee
講得出bruce lee,而唔係jackie chan
我覺得佢相當唔簡單,可惜冇再傾多d

山腳呢個位其實仲有間酒店(當然唔平)
時之迴廊,一個要預約既美術館

因為靚時間俾人book哂,忍痛放棄
擺多d時間去其他地方
咁反而令我有另一種體會
陣間會講
望住咁既風景,有邊個會唔鍾意??

搭巴士去第一個美術館 倍樂生之家美術館(ベネッセハウス ミュージアム)
好似話呢度係地中海風格,我唔識咁多但幾有異國感

正式睇野前食飯先

味道唔係重點,因為呢d地方一定係食景

對住咁靚既景,隔離仲要係一對好靚既外國男女,飲住啡,聽住mla,無價

我此刻仍留在土瓜灣
想著未來怎麼辦

但同時我知自己唔值得有咁既享受

坐左都有成個鐘先正式開始行

100 live and dead
咁岩遇到外國導賞團,俾我順手偷聽埋,賺左

btw,雖然四國係鄉下地區但都有唔少鬼佬
特別係直島,豐島個比例算幾多tim

大家可以記住呢幅畫同黃黑船先

名為Time Exposed既作品(唔明)

跟住係我最鐘意既作品 The World Flag Ant Farm
用螞蟻窩去做國旗出黎,唔知佢既排列有冇咩特別意思呢
唔識講亦都唔敢講

接下黎就係體驗形既作品
俾你訓係舊石上面望天

梳,我影得唔靚

仲有其他作品,我就唔一一講啦
我自己就好鍾意呢度,作品有趣,激發到思考
真心推介

行返出黎就見到個度幾靚wo,望真d好似有野睇
反正唔趕時間

原來地將美術館既展品放埋出室外
係驚喜既

有船難定ufo??當然唔係啦,背面咁新淨

繼續行會遇到文化混浴,奇形怪石類比人
其實人又何嘗唔係奇奇怪怪呢

沿住沙灘繼續行,身邊已經冇哂人
大多數人會趕時間去下一個美術館
竟然俾我發現左佢

認得嗎??美術館黃黑船呀
點估到佢地會擺返一模一樣既船係度
好驚喜
而家個感覺就好似打緊gta,行下行下發現左個彩蛋
大家摩擦力好就會留意到我cafe張相係有影到兩隻船

如果我想一日去哂所有美術館就唔會有時間咁樣行
就唔會有意外驚喜

有d野唔使一次做哂既
less is more
我覺得可以學識愛下自己
其實人人都有缺點
安慰緊你既人,可能都係有病,甩頭髮,肥,唔識講野,社交白痴,爛面
身體上既事我地唔係好控制到
唯有選擇愛惜一下自己
正念可以令你走得更前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞