達哥去左參加台仔辦既街霸比賽

1001 回覆
173 Like 31 Dislike
佢街霸格鬥觀念麻麻幾時衝幾時鬆未判斷到
2000場jamie應該有
想問下點解而家冇咩人用大掣
今日射波?
累了
無留意開JJ用main角勁好多?
其實達哥打格鬥game都有一段時間
估唔到佢咁易俾啲初學者追過
無玩過sf6 有冇師兄答到係sf6易上手定其他人太有天份
人地初學sf6咋,隨時細細個就打kof, 假初學
最大原因係因為無必要用
以前啲人街機打開慣左就繼續用大制
另外就因為大制同joystick控制方向果陣要得佢置中
例如要前前 後後果陣 其他controller只要快速禁兩下前/後就得 大制同joystick就要推方向 等一等佢置中 再推多下
Jj用main可以上到1900
Blanka直插1300
https://youtu.be/-CLNKTuTsWM?si=KDuJvRfVxuzasLVU

早一兩個月前最大型賽事既CAPCOM CUP仍然有唔少人用大掣
參加到CAPCOM CUP既選手HITBOX同大掣既比例都係50:50
然而最多人用黎比賽既係手掣, 主要都係歐美選手用手掣多
就係世代交替
以前想打格鬥game剩係得機鋪可以
所以老一輩個個玩慣左波棍轉唔返

依家網絡咁發達屋企都搵到對手,接觸手制keyboard會多少少

依家好多世界頂級玩家都係手制
淡水唔係講過其他人其實格game經驗都豐富
定記錯咗
我對上一隻係game boy拳皇98算唔算有經驗
leshar用keyboard
係咩原因令你覺得而家無咩人用大掣
傻啦
因為大掣有一樣嘢做唔到就係同時撳住前+後/上+下
EVO都因為呢樣嘢bug得濟
所以規定所有參賽者嘅controller都唔可以同時出到呢兩個output
SF6某次更新已經fixed左,就算用hitbox都無一開始咁屈

所以到最後就係用得順唔順手only
得SF6 fix咗
其他game未fix
一個合理嘅大掣好似嗱埋都千幾蚊港紙
仲要鬼死咁大舊又重又阻埞
而且仲要淨係for格game用
新手買返黎練兩星期波升練唔掂出去又比人屌打嘅話棄game係好易嘅事
格game少人玩賣出去都唔易甩手
舊野係屋企就顯得好撚礙眼
新手想問下街霸普通攻擊點連技?
類似guilty gear 拳>腳>輕斬>重斬 咁
街霸係咪 輕拳>中拳>重拳?
點解成日連連下電腦可以用投技?
純拳腳combo有3種,一種係目押combo, 一種係TC
最後就係綠衝cancel

投技你講邊種,對方受擊緊唔會中指令投,一般都係reset黎,其實唔成combo
效益下降就一定會
但喺人地練到連下降淨低嗰少少都要攞到盡
你就下降咗少少就轉game
重話想贏? 贏到一燈都偷笑
未打過街霸 / 格game 有現代模式,唔駛chok, 練嘅時間少啲,成功感大啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞