達哥去左參加台仔辦既街霸比賽

1001 回覆
173 Like 31 Dislike
其實好多人放大左所謂"反應"呢樣野喺格Game嘅作用
唔係話冇用
打同水平對手你反應快少少當然係會有著數
但格Game打嗰陣你一出招就比人對應到
多數情況係因為人地已經預判到你嘅動作
而唔係真係咁單純見對面一郁一發光就㩒
呢啲更多係靠對局經驗同知識
所以啲幾十歲嘅職業選手先有得同後生仔打
如果所謂有天份只係指反應快人少少
諗住練習少少就贏到人真係諗太多
擺落師妹組都可能分分鐘輸畀yuzumi
同埋有啲所謂反應其實都係靠練出黎
練得熟既話見到某個情況你隻手就自然會靠肌肉記憶就反應到
達哥本身打機就唔係叻果批人 尤其係同人鬼果班學生比既話
特登轉hitbox佢都應該係有心練既 如果短期內為贏既話一定係手制+現代mode最快上手
師兄正解
尤其做緊節目開緊台, 淡水緊係會講客套話 話達哥唔差啦
唔通下下都直接ban臭咩
另外如果唔計反應 我睇左達哥咁耐以來始終係覺得壞習慣先係佢而家最大問題
尋日淡水一直講緊佢要 " 做好自己的東西" 指既就係壞習慣
唔計綠衝飲酒呢d 個別錯combo,
佢係經常無目的跳前, 無DI , 對方無立回壓力既情況下唔飲酒, 呢啲全部都唔關"反應" 事
我都想達哥有進步, 但大家如果無接觸過sf 既話一味幫佢搵借口都唔係好事,
希望達哥有意識逐個習慣執番好
佢一係就話其實自己志在參與呀 推廣下街霸咁
大家咪唔會咁高期望,見到佢被屌打咪一齊笑下
佢又講到好唔甘心好想變勁咁,人中個兩粒幾鐘,你一係咪用黎休息,一係咪用黎練習囉
佢咁樣俾人感覺得個講字
咁玩人中本身算係佢工作既一部分黎
我又唔覺得佢係練習既時間唔夠
反而可能係佢練既方法有問題
我見人鬼啲導師會好少直接教佢地街霸既基本concept
可能達哥依種就係要明隻game做緊啲咩 再去練先會有效果
真係唔係好關練習時間事 打哥練得唔算少 大部份其他參賽者一樣有走去玩其他game 打哥其實幾似JJ 好多壞習慣都改唔好 只係佢起步點再低好多
連combo,改壞習慣依啲係要自己花時間去練
佢依兩樣野未有改善過證明佢練既時間唔夠多,無得賴其他野
JJ啲壞習慣有時會幫佢贏到 達哥果啲係完全無用既壞習慣
達哥由街霸6岩岩出左無耐就白金 玩左成10個月到而家都仲係白金
最大可能就係佢根本唔知隻game係玩緊乜
咁既情況下如果佢又唔係jj uzra果種打機奇才既話真係好難會有進步 
又咁講, 達哥除左岩岩出SF6 果排之外其實都好少玩街霸, 唔可以話佢"玩左10個月都無進步"
點會真係玩足10個月,可能玩左100個鐘都冇
JJ早兩日坐完監黎改左好多啦
之前唔係有人話佢都打左成2000場rank?
見佢以前關左台都會自己玩 唔知佢中間依段時間玩得多唔多
但係就算唔計中間依幾個月 有專人教每日練2個鐘應該都已經突飛猛進
岩岩睇左陣獅子丸玩
個進度差有D遠
人地練到對面一跳就有對空反應了
獅子丸用現代 對空根本唔洗點練
尋晚人中個時話練得多物極必反
但早兩日淡水叫佢唔好用ps5打又即刻打rank
達哥真係包拗頸
老老實實佢都係當參加個活動玩下 可能冇估過香港班fans咁認真想佢贏
本身就係最強同最弱師兄組隊
最弱師兄輸就意料之中
一直都係講唔好比人炒得咁肉酸就ok
jj換新角又拎唔到大局分比淡水組先係問題

睇嚟今次打哥食幾多條snickers變都冇用
贏就想佢贏,佢自己都話邊有人想輸
但就冇觀眾預期嘅上心,話工商要做冇所謂 咁人中時間停一停 攰嘅就瞓下覺,未見有觀眾係度屌唔玩人中

你畀人睇到連技唔係9成就8成斷,點再有心機教同覺得係對比賽上心
連啲街場白金/金牌唔識玩都至少確保連到
上星期睇完第一輪已經唔預佢會贏但唔好柒先
佢而家咁落去我怕佢到節目完都贏唔到一局
啊達哥過多一個禮拜仲係咁既實力無進步過去做最弱師妹都得
咁其實都係1日練10幾個鐘係練唔入
同會對隻game有厭倦感
我見妮子進度好似好好多
但佢玩手掣唔知會唔會卡
妮子好似仲廢過上個禮拜實戰果陣
可能因為果陣佢咩都唔識淨係專心波昇
而家學多左新野想用但係又用唔到出黎
俾達哥搞到想買黎玩下
依排steam做緊特價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞