【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

898 回覆
7 Like 3 Dislike
有無人試過淘Saphir shoe cream?見hk面賣200up,TB百幾蚊仲送埋布同刷,有無伏
Thankssss
想問點解條片要用完刷上cream再用布上?唔一次過用布算?
想問下有冇皮銀包嘅牌子可以介紹下?budget 2000-3000想送俾朋友唔該各位
到個係cream一個係wax polish,都是嗰句其實要有嘅information喺入面有晒。
唔係wax果度,我指2:30佢用刷上cream,2:50佢轉用布上
用布捽唔到條罅,所以用咗細刷先,之後咪用返布,其實你鍾意用手指都得。
唔該哂
想問下budget 4000-5000 有無推薦邊度買/做套西裝好?
加少少去大家都推薦嘅鋪頭
BT overbudget咗d,見佢website寫 7500up
DB 而家個價位大約幾多?
無記錯應該6xxx
唔該曬
另外想問下SS而家仲抵唔抵買?事關買西裝係諗住嚟緊翻intern著
聽有買SS嘅同事講依加唔平,抵唔抵見仁見智。正常身形RTW不如去Drop93睇下有無啱仲好
同樓上一樣都係support piacenza arequipa blue
不論樣, performance都好滿意, 出場率超高嘅一件jacket
(唯一要留意好似好幾塊靚嘅都就快斷貨)
想問下Jantzen Tailor 好唔好?佢個價位大約幾多?
Dark Navy我見官網都無曬了,得翻上面陳記整嗰塊同另外一兩塊blue,太blue了
想問有無人拎過西裝去陽光洗衣?正唔正常
灰色西裝配咩色皮鞋好
仲有冇其他Dark Navy布推薦下
唔好意思,想問吓關於西裝訂造嘅嘢

自己有一件好普通嘅西裝褸,但鍾意佢個cutting同布料、顏色,但因為係屬於「單吊西」,本身casual用

現想襯返一條西褲,正式小小場合到成套咁樣着,無論西褲物料同顏色,都希望可以盡量做到非常接近上身西裝褸

香港地邊間舖頭,可供選擇嘅布,即物料、顏色會比較多?
唔建議咁做,因為隻色幾似都好,一拍埋都係會好明顯睇到唔係同一塊布,咁樣仲怪。

建議formal用就正正經經去造一套,不過如果你真係堅持想再做條褲配返現有件外套既,你帶埋件外太去post頭裁縫舖,佢地都有好多布辦喺度你可以對住黎揀布
Drapers montecarlo is good
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞