【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

122 回覆
5 Like 1 Dislike
因為著tux係要襯bow
皮鞋甩甩地底搵aa 膠痴有無咩後果
俾張相黎睇下先答到你架
因為呢個係痴膠底/blake底
其實好多brand 嘅unlined loafer都係Blake,不過多數香港少入啲,上網買時多數description 有寫。A testoni、berluti之類就正裝鞋都有唔少Blake
tlb mallorca 最平係咪直接官網ship?
size 係咪可以直接跟berwick?
邊度可以自己買vbc布?

最好網上可以自己揀

純粹想討論下塊皮既質素
想問下大家點睇
呢塊係Horween Cxl黎
點解會咁問係因為對鞋我都著左around兩年
打理上機本上每個兩三個月一次reno
如果有擦傷甩色就用crème 1925成對補下
每次擦完基本上都可以還完到新既一樣
冇做mirror shine既情況下啲光澤係有種溫潤既感覺
然後我就係到諗
其實有冇可能用黑色Cxl黎整對cap toe Oxford
愛黎返工粗著
我知道calf啲grain係細緻啲
但唔係聞鞋既距離係咪真係會有好大分別
咁不如黑色cordovan?
連保養品都唔洗上
淨擦已經好光 上dd蠟可以照鏡
其實如果你着呢對都返到工,咁我諗都冇乜需要執着係咩皮嘅問題。
我應該冇講過呢對係用黎著返工?
呢對出街襯衫用的
即係cityboy cleanfit個啲
返工有對Weinheimer box calf double monk
但對double monk 一擦到要整走啲擦痕比較煩
所以先會有呢個諗法出左黎姐
想問吓咁多位師兄
之前上網睇過有個post 講訂造西裝
自己去布行買布+拎去美麗都比師傅做full canvassed
係咪真係可以平好多?
又或者想問吓而家仲有冇呢支歌仔唱?
快啲走
呢啲唔可以買平啲架

建議去Ivory
手工黎講香港算最top
我支持 Coller
首席Cutter 同老闆Jayden 好pro
哈哈,平唔平好多睇你彩數同功力.
如果唔好彩做咗件唔係你心目中所想嘅,隨時可以係仲貴
有,歌字係可以繼續唱,視乎你係咪真係識唱
我就支持樓頂去美麗都
自己親力親為
又揀布又同師傅直接溝通
造出嚟肯定最啱自己審美觀,又平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞